Wnioskowanie statystyczne

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
stokrotka_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 sty 2011, o 21:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wnioskowanie statystyczne

Post autor: stokrotka_87 »

Witam, mam mały problem ze zrobieniem zadania z wnioskowania statystycznego. Pewnie jest banalnie proste, lecz nie mam pomysłu jak je rozwiązać. Będę wdzięczna za pomoc

W mieście w pewnym roku urodziło się 2000 dzieci. Wiedząc, że waga noworodka w kg ma rozkład normalny N(3,2;0,4) oblicz, ile dzieci w tym roku urodziło się z wagą powyżej 4 kg.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Wnioskowanie statystyczne

Post autor: kropka+ »

O ile pamiętam to trzeba wystandaryzować zmienną i sprawdzić wartość dystrybuanty w tablicach.

\(\displaystyle{ P(X>4)= 1- P(X \le 4)= 1- \Phi ( \frac{4- 3,2}{0,4})= 1- \Phi (2) \approx 1- 0,9772= 0,0228\\
n _{i}= 2000 \cdot 0,0228 \approx 46}\)
stokrotka_87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 sty 2011, o 21:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Wnioskowanie statystyczne

Post autor: stokrotka_87 »

dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ