sprawdzić hipoteze
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 cze 2007, o 00:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: siedlce
- Podziękował: 1 raz
sprawdzić hipoteze
W stolówce studenckiej przeprowadzono wyrywkowa kontrole masy porcji obiadowej miesa, ktora nominalnie powinna wynosic 12dag. Losowo wybrano a nastepnie zwazono 10 porcji uzyskujac nastepujace wyniki (w dag): 12,2 11,9 12,0 12,3 11,6 12,5 13,0 12,0 12,5 12,1. Na poziomie istotnosci alfa=0.05 sprawdzic hipoteze, ze studenci w badanej stołówce sa zywieni zgodnie z receptura. Zaklada sie ze rozklad masy porcji miesa w calej populacji jest normalny. Bylabym bardzo wdzieczna za rozwiazanie tego zadanka. zgory bardzo dziekuje
sprawdzić hipoteze
Spróbuj hipotezę o wartości średniej przy znanym odchyleniu standardowym populacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 cze 2007, o 00:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: siedlce
- Podziękował: 1 raz
sprawdzić hipoteze
bardzo chetnie tylko ja zielonego pojecia o tym nie mam i w ogole nic mi to nie mowi bylabym wdzieczna za rozwiazanie tego zadania tak zebym mogla po prostu przepisac i oddac, bo to na zaliczenie.
sprawdzić hipoteze
Tak łatwo nie będzie
W ogóle wróć, nie wiem gdzie ja to znane odchylenie znalazłam. Liczymy dla małej próby.
Statystyka do testu:
\(\displaystyle{ t=\frac{x_{sr} - m_{0}}{\frac{s}{ \sqrt{n}}}}\)
Obliczasz średnią z próby i to jest Twoje \(\displaystyle{ x_{sr}}\), \(\displaystyle{ m_{0}}\) to u Ciebie 12 dag, odchylenie s obliczasz z próby i n masz dane - liczność próby.
I tak by było normalnie, gdybyśmy brali to założenie, że dla małej próby. Ale masz w zadaniu, że rozkład jest normalny, więc na mój gust to będzie raczej:
\(\displaystyle{ z=\frac{x_{sr} - m_{0}}{\frac{s}{ \sqrt{n}}}}\)
z tymi samymi oznaczeniami.
Obliczasz tę statystykę, potem bierzesz do łapy tablice i odczytujesz \(\displaystyle{ z_{\alpha/2}}\) (przy obszarze krytycznym obustronnym) i sprawdzasz czy Ci "wpada" statystyka z w obszar krytyczny. Jak tak, to odrzucasz \(\displaystyle{ H_{0}}\), czyli studenci nie są żywieni prawidłowo.
W ogóle wróć, nie wiem gdzie ja to znane odchylenie znalazłam. Liczymy dla małej próby.
Statystyka do testu:
\(\displaystyle{ t=\frac{x_{sr} - m_{0}}{\frac{s}{ \sqrt{n}}}}\)
Obliczasz średnią z próby i to jest Twoje \(\displaystyle{ x_{sr}}\), \(\displaystyle{ m_{0}}\) to u Ciebie 12 dag, odchylenie s obliczasz z próby i n masz dane - liczność próby.
I tak by było normalnie, gdybyśmy brali to założenie, że dla małej próby. Ale masz w zadaniu, że rozkład jest normalny, więc na mój gust to będzie raczej:
\(\displaystyle{ z=\frac{x_{sr} - m_{0}}{\frac{s}{ \sqrt{n}}}}\)
z tymi samymi oznaczeniami.
Obliczasz tę statystykę, potem bierzesz do łapy tablice i odczytujesz \(\displaystyle{ z_{\alpha/2}}\) (przy obszarze krytycznym obustronnym) i sprawdzasz czy Ci "wpada" statystyka z w obszar krytyczny. Jak tak, to odrzucasz \(\displaystyle{ H_{0}}\), czyli studenci nie są żywieni prawidłowo.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 26 cze 2007, o 00:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: siedlce
- Podziękował: 1 raz
sprawdzić hipoteze
dzieki mam nadzieje ze teraz sobie poradze z tym zadaniem jakbym miala jeszcze jakis problem to bede pisac jeszcze raz wielkie dzieki
-- 6 stycznia 2011, 20:10 --
może jakiś link do tych tablic? bo policzyłam wszystko tylko nie wiem z jakimi tablicami to porownac -- 6 stycznia 2011, 20:16 --albo czy ktoś mógłby mi sprawdzic czy mi sie to miesci? z mi wyszlo 1,75
-- 6 stycznia 2011, 20:10 --
może jakiś link do tych tablic? bo policzyłam wszystko tylko nie wiem z jakimi tablicami to porownac -- 6 stycznia 2011, 20:16 --albo czy ktoś mógłby mi sprawdzic czy mi sie to miesci? z mi wyszlo 1,75