Pomożecie ? ThenkS
Z18. Zaistniało podejrzenie, że pierwsza z 2 obrabiarek pracujących na wydziale R dostarcza elementy zawyżonej długości. Wybrano losowo i zmierzono 200 elementów wytworzonych na obrabiarce pierwszej i 100 elementów otrzymanych z drugiej obrabiarki. Po przeprowadzeniu obliczeń uzyskano: x~1=20.9mm, s1=0.8mm2, x~2=20.1mm, s2=0.2mm2. Na poziomie istotności 0.05 zweryfikować hipotezę, że obie obrabiarki wytwarzają elementy o tej samej długości.
Z26. Na plantacji chryzantem, odmiany wielokwiatowej, pobrano próbę z 7 roślin mierząc średnicę największego kwiatu na krzaku. Wyniki pomiarów (w cm) są następujące: 15, 14, 12, 16, 17, 18, 13. Zweryfikować na poziomie istotności 0.01 hipotezę, że wariancja średnicy kwaitu chryzantemy odmiany wielokwiatowej jest równa 3.
Zweryfikować hipotezę
Zweryfikować hipotezę
Z18. Hipoteza o dwóch populacjach - porównanie wartości średnich (duże próby).
Z26. Hipoteza o wariancji populacji.
W obu przypadkach jedyne, co musisz zrobić, to podstawić do wzoru i odczytać jedną wartość z tablicy.-- 6 sty 2011, o 17:38 --W odpowiedzi na maila.
\(\displaystyle{ z= \frac{x_{sr1}-x_{sr2}}{ \sqrt{ \frac{s^{2}_{1}}{n_{1}}+ \frac{s^{2}_{2}}{n_{2}} } }}\)
Podstawiasz wartości (x to średnie z prób, \(\displaystyle{ s^{2}}\) to wariancje, n - liczności).
Z tablic odczytujesz \(\displaystyle{ z_{ \alpha /2}}\) czyli w naszym wypadku (przy dwustronnym obszarze krytycznym) \(\displaystyle{ z_{ 0,05 /2}}\) więc \(\displaystyle{ z_{ 0,025}}\). Ma wyjść 1,96, jak nie wiesz jak odczytywać z tablic to się z tym ogarnij, bo to śmieszne wcale nie jest
Co do drugiego.
\(\displaystyle{ \chi^{2}= \frac{(n-1)s^{2}}{ \sigma_{0}^{2} }}\)
Podstawiasz analogicznie, \(\displaystyle{ \sigma_{0}^{2}=3}\). Odczytujesz z tablic statystykę dla 6 stopni swobody biorąc pod uwagę dany poziom istotności.
Z26. Hipoteza o wariancji populacji.
W obu przypadkach jedyne, co musisz zrobić, to podstawić do wzoru i odczytać jedną wartość z tablicy.-- 6 sty 2011, o 17:38 --W odpowiedzi na maila.
\(\displaystyle{ z= \frac{x_{sr1}-x_{sr2}}{ \sqrt{ \frac{s^{2}_{1}}{n_{1}}+ \frac{s^{2}_{2}}{n_{2}} } }}\)
Podstawiasz wartości (x to średnie z prób, \(\displaystyle{ s^{2}}\) to wariancje, n - liczności).
Z tablic odczytujesz \(\displaystyle{ z_{ \alpha /2}}\) czyli w naszym wypadku (przy dwustronnym obszarze krytycznym) \(\displaystyle{ z_{ 0,05 /2}}\) więc \(\displaystyle{ z_{ 0,025}}\). Ma wyjść 1,96, jak nie wiesz jak odczytywać z tablic to się z tym ogarnij, bo to śmieszne wcale nie jest
Co do drugiego.
\(\displaystyle{ \chi^{2}= \frac{(n-1)s^{2}}{ \sigma_{0}^{2} }}\)
Podstawiasz analogicznie, \(\displaystyle{ \sigma_{0}^{2}=3}\). Odczytujesz z tablic statystykę dla 6 stopni swobody biorąc pod uwagę dany poziom istotności.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 lip 2012, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów