weryfikacja hipotez, przedziały ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
borys99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2006, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krotoszyn

weryfikacja hipotez, przedziały ufności

Post autor: borys99 »

Witam
gdyby Ktoś zechciał mi pomóc - z góry dziękuje :lol:

1. W losowej próbie 16 mieszkań średnia cena wyniosła 89637,12.
odchylenie standardowe wartości mieszkań jet:
a) znane i wynosi 5500
b) nieznane a obliczone z próby odchylenie standardowe wynosi s=5500
Na poziomie istotności a1=0,05 i a2=0,01 zweryfikuj hipotezy:
a) przeciętna wartośći mieskznia wynosi 9000
b) przeci etna wartość mieszkania wynosi ponad 9000

2. W 100 firmach rozkład wydatków na reklame wynosi:
wydatki [0,5) 10 firm
wydatki [5,10) 20 firm
wydatki [10,15) 40 firm
wydatki [15,20] 30 firm
zakładając iż wydatki mają rozklad normalny oszacuj matodą punktową i przedziałową na poziomie ufności 0,95
a) oczekiwane wydatki na reklamę
b) odchylenie standardowe wydatków na reklamę

3.Na trasie są 4 sygnalizatory z których każdy z prawdopodobieństwem 0,3 przepuszcza ruch niezależnie od pozostałych.
niexh x oznacza:
a) liczbę sygnalizatorów przy których samochód zatrzymał sie
b) liczbę sygnalizatorów które minął samochód do pierwszego zatrzymania
- znaleźć funkcję przwdopodobieństwa zm,1,x
- znaleźć dystrybuantę i sporządzić wykres zm,1,x
- znaleźć przwdopodobieństwo zdarzenia x>=2
- wyznaczyć wartośc oczekiwaną zm,1,x
- wyznaczyć medianę zm,1,x
- czy istnieje dominanta zm,1,x
- wyznaczyć wariację i współczynnik zmiennośći zm,1,x

KTO DA RADĘ ??? PROSZĘ O POMOC !!!
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 08:56 przez borys99, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ