rozkład wykładniczy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Praksyda1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 17 wrz 2010, o 20:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

rozkład wykładniczy

Post autor: Praksyda1234 »

Niech \(\displaystyle{ X _{n}}\) będzie próbą rozmiaru n z rozkładu wykładniczego \(\displaystyle{ E(\lambda), \lambda > 0}\)
(a) Znajdź rozkład statystyki pozycyjnej \(\displaystyle{ X _{r:n} ,\ 1 \le r \le n}\)
(b) Udowodnij, że\(\displaystyle{ X _{r:n} i X _{s:n}-X _{r:n},\ 1 \le r<s \le n}\), są niezależnymi zmennymi losowymi
c)Znajdź rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ X _{r+1:n}-X _{r:n}}\)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania;)
ODPOWIEDZ