miary asymetrii - jak to policzyć
miary asymetrii - jak to policzyć
mam prośbę kto pomoże mi rozwiązać to zadanie bo próbuje różnymi sposobami i jakoś mi nie wychodzi a jutro mam kolokwium
wzrost dziewczyn w grupie ... , ... , ... , ... , ... , ...
średnia arytmetyczna wynosi 171 cm
liczba obserwacji 6
odchylenie standardowe 13,2
współczynnik asymetrii 1,58
czego się spodziewamy???
wylicz i podaj wzrost dziewczyn w grupie
wzrost dziewczyn w grupie ... , ... , ... , ... , ... , ...
średnia arytmetyczna wynosi 171 cm
liczba obserwacji 6
odchylenie standardowe 13,2
współczynnik asymetrii 1,58
czego się spodziewamy???
wylicz i podaj wzrost dziewczyn w grupie
miary asymetrii - jak to policzyć
Współczynnik asymetrii to
\(\displaystyle{ A=\frac{M_3}{s^3}}\), gdzie
\(\displaystyle{ M_3=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n(x_i-\bar{x})^3}\).
Z drugiej strony \(\displaystyle{ M_3=As^3=1.58\cdot 13.2^3=3633.94944}\)
Zatem
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\sum_{i=1}^6(x_i-171)^3=3633.94944}\)
Z tego, że \(\displaystyle{ s=13.2}\) mamy \(\displaystyle{ s^2=174.24}\), więc
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\sum_{i=1}^6(x_i-171)^2=174.24}\)
Z tego, że \(\displaystyle{ \bar{x}=171}\) mamy z kolei
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\sum_{i=1}^6x_i=171}\)
\(\displaystyle{ A=\frac{M_3}{s^3}}\), gdzie
\(\displaystyle{ M_3=\frac{1}{n}\sum_{i=1}^n(x_i-\bar{x})^3}\).
Z drugiej strony \(\displaystyle{ M_3=As^3=1.58\cdot 13.2^3=3633.94944}\)
Zatem
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\sum_{i=1}^6(x_i-171)^3=3633.94944}\)
Z tego, że \(\displaystyle{ s=13.2}\) mamy \(\displaystyle{ s^2=174.24}\), więc
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\sum_{i=1}^6(x_i-171)^2=174.24}\)
Z tego, że \(\displaystyle{ \bar{x}=171}\) mamy z kolei
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\sum_{i=1}^6x_i=171}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 21:53 przez szw1710, łącznie zmieniany 2 razy.
miary asymetrii - jak to policzyć
Więc powyżej podałem pewne intuicje, jak można by się za to zabrać. Coś z tych trzech równań dałoby się wyliczyć.
Mianowicie po przekształceniach wyliczymy kolejno sumę kwadratów i sumę sześcianów tych wzrostów. Ale ciągle dysponujemy tylko trzema równaniami.
Mianowicie po przekształceniach wyliczymy kolejno sumę kwadratów i sumę sześcianów tych wzrostów. Ale ciągle dysponujemy tylko trzema równaniami.
miary asymetrii - jak to policzyć
no właśnie szw1710 już próbowałam liczyć tak jak Ty i utknęłam w tym samym miejscu
miary asymetrii - jak to policzyć
Kajcia801 Ja trochę za szybko tu napisałem, bo pomyliło mi się ze współczynnikiem asymetrii i wtedy wychodziły głupoty. A nie chciałem zostawiać pustego posta więc coś napisałem. Ale na razie nie wiem jak to dokończyć.
Będę odkrywczy Jakiś trick jest potrzebny.
Będę odkrywczy Jakiś trick jest potrzebny.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 22:00 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
miary asymetrii - jak to policzyć
mozna tylko dojsc ze dominanta ma 150cm i jest silna asymetria prawostronna,tzn ze przewazaja elementy ponizej sredniej
srednia> mediana> dominanta
wiec powinno byc ze 3 osoby o wzroscie 150cm --> wtedy mamy 63cm ktore bedzie trzeba wykorzystac dla 2 osob o wzroscie powyzej 171cm
srednia> mediana> dominanta
wiec powinno byc ze 3 osoby o wzroscie 150cm --> wtedy mamy 63cm ktore bedzie trzeba wykorzystac dla 2 osob o wzroscie powyzej 171cm
miary asymetrii - jak to policzyć
teraz kolega przeslał mi wyniki do tego zadania
160,165,165,167,170,200 - więc nawet nasza dominanta nie pasuje
ale podał mi same wyniki bez wyliczenia bo sam nie wie - wykładowca podał im same wyniki żeby sobie sprawdzili czy mają dobrze
160,165,165,167,170,200 - więc nawet nasza dominanta nie pasuje
ale podał mi same wyniki bez wyliczenia bo sam nie wie - wykładowca podał im same wyniki żeby sobie sprawdzili czy mają dobrze
miary asymetrii - jak to policzyć
No to nam dałaś zagwozdkę
Z tych danych wyniki, jakie podałaś na początku, są poprawne. Przeliczyłem.
Z tych danych wyniki, jakie podałaś na początku, są poprawne. Przeliczyłem.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2010, o 22:15 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
miary asymetrii - jak to policzyć
a co ja mam powiedzieć - on same takie piękne zadanka rzuca na taśmę - jakbyśmy co najmniej matematykę studiowali a jesteśmy na zwykłej socjologii
miary asymetrii - jak to policzyć
No ale wykładowca podał i dane i wyniki, żeby sprawdzić czy dobrze obliczyliście. Wszystko OK, tylko kolega zapomniał CI podać dane podając wyniki To kolega nie wykładowca trochę zawinił
miary asymetrii - jak to policzyć
nie dane mam z kartki z kolokwium (oryginalna kartka od wykladowcy) i dobrze je przepisałam sprawdzałam trzy razy, wszystkie podane przez niego dane wpisałam
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
miary asymetrii - jak to policzyć
\(\displaystyle{ mi_2 = m_2 -m_1^2}\)
\(\displaystyle{ mi_3 = m_3 -3m_1 \cdot m_2 +2m_1^3}\)
\(\displaystyle{ mi _2 = \frac{ \sum_{i=1}^{n} (x_i- srednia)^2}{n}}\)
\(\displaystyle{ mi _3 = \frac{\sum_{i=1}^{n} (x_i- srednia)^3}{n}}\)
\(\displaystyle{ m_r= \frac{ \sum_{i=1}^{n} x_i ^r}{n}}\)-- 16 grudnia 2010, 22:38 --\(\displaystyle{ mi_2= S^2(x)}\)
czyli
\(\displaystyle{ S^2(x)= m_2 - (srednia)^2}\) --> wyliczymy \(\displaystyle{ m_2}\)
tylko, ze to nie prowadzi nigdzie to policzenia wzrostu kazdej z tych osob
\(\displaystyle{ mi_3 = m_3 -3m_1 \cdot m_2 +2m_1^3}\)
\(\displaystyle{ mi _2 = \frac{ \sum_{i=1}^{n} (x_i- srednia)^2}{n}}\)
\(\displaystyle{ mi _3 = \frac{\sum_{i=1}^{n} (x_i- srednia)^3}{n}}\)
\(\displaystyle{ m_r= \frac{ \sum_{i=1}^{n} x_i ^r}{n}}\)-- 16 grudnia 2010, 22:38 --\(\displaystyle{ mi_2= S^2(x)}\)
czyli
\(\displaystyle{ S^2(x)= m_2 - (srednia)^2}\) --> wyliczymy \(\displaystyle{ m_2}\)
tylko, ze to nie prowadzi nigdzie to policzenia wzrostu kazdej z tych osob
miary asymetrii - jak to policzyć
Bo trudno sądzić żeby zadanie miało wtedy jednoznaczne rozwiązanie.
Ale wyczuwasz że cała sprawa wynikła z drobnego nieporozumienia
Jednakże i tak rzecz jest interesująca Podać dwa różne zbiory danych o tej samej średniej, odchyleniu standardowym i współczynniku asymetrii.
Ale wyczuwasz że cała sprawa wynikła z drobnego nieporozumienia
Jednakże i tak rzecz jest interesująca Podać dwa różne zbiory danych o tej samej średniej, odchyleniu standardowym i współczynniku asymetrii.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
miary asymetrii - jak to policzyć
Rozważmy funkcjonał
\(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^4\to\mathbb{R}}\)
dany wzorem
\(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3,x_4)=x_1^3+x_2^3+x_3^3+x_4^3}\)
obcięty do sfery będącej rozwiązaniem układu równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{ccc}x_1+x_2+x_3+x_4&=&0\\\\x_1^2+x_2^2+x_3^2+x_4^2&=&1.\end{array}\right.}\)
Ten funkcjonał jest stały na pewnym zbiorze homeomorficznym z okręgiem.
Jeśli wylosujemy z tego zbioru dwa punkty, to z prawdopodobieństwem 1 dadzą one dwie różne próbki (to znaczy współrzędne tych punktów dadzą) o jednakowych pierwszych trzech momentach. Jeśli więc komuś potrzebny przykład, to wystarczy, że rozważy zbiory 4-elementowe.
\(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^4\to\mathbb{R}}\)
dany wzorem
\(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3,x_4)=x_1^3+x_2^3+x_3^3+x_4^3}\)
obcięty do sfery będącej rozwiązaniem układu równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{ccc}x_1+x_2+x_3+x_4&=&0\\\\x_1^2+x_2^2+x_3^2+x_4^2&=&1.\end{array}\right.}\)
Ten funkcjonał jest stały na pewnym zbiorze homeomorficznym z okręgiem.
Jeśli wylosujemy z tego zbioru dwa punkty, to z prawdopodobieństwem 1 dadzą one dwie różne próbki (to znaczy współrzędne tych punktów dadzą) o jednakowych pierwszych trzech momentach. Jeśli więc komuś potrzebny przykład, to wystarczy, że rozważy zbiory 4-elementowe.