Mediana - wyznaczanie mediany w szeregu rozdzielczym.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 gru 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Poznania
- Podziękował: 1 raz
Mediana - wyznaczanie mediany w szeregu rozdzielczym.
Witam!
Mam problem. Nie miałem okazji być na ostatnich lekcjach i straciłem właśnie połowę tematu dotyczącego wyznaczania mediany w szeregu rozdzielczym.
Zapisany mam m. in. wzór: \(\displaystyle{ Mx = xo + \frac{l}{fo} ( \frac{N}{2} - f1)}\), gdzie Mx - mediana, xo - dolna granica przedziału klasowego mediany, l - rozpiętość, fo - liczba jednostek obserwacji w klasie w której jest mediana, N - ogólna liczba obserwacji, f1 - łączna liczba obserwacji w przedziale poprzedzającym przedział mediany w szeregu skumulowanym.
Do tego wzoru zapisałem jeszcze tabelę, w której mam wyznaczyć medianę:
Wielkość obrotów___Liczba____Szereg skumulowany
0-0,5_____________5_____________5
0,5 - 1____________13___________18
1 - 1,5____________18___________36
1,5 - 2____________10___________46
2 - 2,5____________7____________53
2,5 - 3____________11___________64
3 - 3,5____________8____________72
3,5 - 4____________5____________77
4 - 4,5____________2____________79
4,5 - 5____________1____________80
Szereg skumulowany już stworzyłem. Teraz właśnie nie wiem co dalej... Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak dokończyć to zadanie? Tylko prosiłbym krok po kroku z objaśnieniami, żebym wiedział co skąd się wzięło.
Czekam na życzliwą osobę Dzięki!
Mam problem. Nie miałem okazji być na ostatnich lekcjach i straciłem właśnie połowę tematu dotyczącego wyznaczania mediany w szeregu rozdzielczym.
Zapisany mam m. in. wzór: \(\displaystyle{ Mx = xo + \frac{l}{fo} ( \frac{N}{2} - f1)}\), gdzie Mx - mediana, xo - dolna granica przedziału klasowego mediany, l - rozpiętość, fo - liczba jednostek obserwacji w klasie w której jest mediana, N - ogólna liczba obserwacji, f1 - łączna liczba obserwacji w przedziale poprzedzającym przedział mediany w szeregu skumulowanym.
Do tego wzoru zapisałem jeszcze tabelę, w której mam wyznaczyć medianę:
Wielkość obrotów___Liczba____Szereg skumulowany
0-0,5_____________5_____________5
0,5 - 1____________13___________18
1 - 1,5____________18___________36
1,5 - 2____________10___________46
2 - 2,5____________7____________53
2,5 - 3____________11___________64
3 - 3,5____________8____________72
3,5 - 4____________5____________77
4 - 4,5____________2____________79
4,5 - 5____________1____________80
Szereg skumulowany już stworzyłem. Teraz właśnie nie wiem co dalej... Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak dokończyć to zadanie? Tylko prosiłbym krok po kroku z objaśnieniami, żebym wiedział co skąd się wzięło.
Czekam na życzliwą osobę Dzięki!
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, o 14:11 przez xMatt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 gru 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Poznania
- Podziękował: 1 raz
Mediana - wyznaczanie mediany w szeregu rozdzielczym.
@ sushi:
ad. 1. Chodzi o to ile mam pozycji w tabeli?
ad. 2. Środkową liczbą będzie 40, czyli przedział 1 - 1,5?
Nie było mnie na lekcji, na której to zadanie było liczone i akurat kompletnie zielony jestem.
ad. 1. Chodzi o to ile mam pozycji w tabeli?
ad. 2. Środkową liczbą będzie 40, czyli przedział 1 - 1,5?
Nie było mnie na lekcji, na której to zadanie było liczone i akurat kompletnie zielony jestem.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Mediana - wyznaczanie mediany w szeregu rozdzielczym.
1. laczna ilosc elementow===80
2. wyraz srodkowy ===40 wiec bierzemy ten przedzial, gdzie siedzi liczba CZTERDZIESTA w kolejnosci
odpowiedz błedna, liczymy na palcach lub w zeszycie odkreslamy liczby i patrzymy gdzie siedzie ona
2. wyraz srodkowy ===40 wiec bierzemy ten przedzial, gdzie siedzi liczba CZTERDZIESTA w kolejnosci
odpowiedz błedna, liczymy na palcach lub w zeszycie odkreslamy liczby i patrzymy gdzie siedzie ona
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 gru 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Poznania
- Podziękował: 1 raz
Mediana - wyznaczanie mediany w szeregu rozdzielczym.
Nie bierz mnie za totalnego ciemniaka... Z tym przedziałem myślałem po prostu inaczej Wyluzuj.
Czyli teraz będzie to tak wyglądało?:
Mx = 1,5 + 0,5/10 (80/2 - 18)
Mx = 1,5 + 0,05 * 22 = 2,6
Czyli teraz będzie to tak wyglądało?:
Mx = 1,5 + 0,5/10 (80/2 - 18)
Mx = 1,5 + 0,05 * 22 = 2,6
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 gru 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Poznania
- Podziękował: 1 raz
Mediana - wyznaczanie mediany w szeregu rozdzielczym.
\(\displaystyle{ Mx = 1,5 + \frac{0,5}{10} ( \frac{80}{2} - 18)
Mx = 1,5 + 0,05 * 22 = 2,6
Tak to ma wyglądać?}\)
Mx = 1,5 + 0,05 * 22 = 2,6
Tak to ma wyglądać?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 gru 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Poznania
- Podziękował: 1 raz
Mediana - wyznaczanie mediany w szeregu rozdzielczym.
\(\displaystyle{ Mx = 1,5 + \frac{0,5}{10} ( \frac{80}{2} - 36)
Mx = 1,5 + 0,05 * 4 = 1,5125}\)
Racja, dzięki, niedopatrzenie. Teraz już wszystko się zgadza?
Mx = 1,5 + 0,05 * 4 = 1,5125}\)
Racja, dzięki, niedopatrzenie. Teraz już wszystko się zgadza?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 13 gru 2010, o 13:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Poznania
- Podziękował: 1 raz
Mediana - wyznaczanie mediany w szeregu rozdzielczym.
Ja pier... Z pośpiechu wychodzę na pajaca... Podzieliłem zamiast pomnożyć.
\(\displaystyle{ Mx = 1,5 + 0,2 = 1,7}\)
Teraz nareszcie powinno być si. Zgadza się?
\(\displaystyle{ Mx = 1,5 + 0,2 = 1,7}\)
Teraz nareszcie powinno być si. Zgadza się?