mediana i srednia arytmetyczna.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
olciawarszawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 10 gru 2010, o 18:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

mediana i srednia arytmetyczna.

Post autor: olciawarszawa »

w pewnej grze otrzymano wyniki 6,4,7,5,6,6,8,5,7. Znajdz mediane i srednią arytmetyczną...


nie wiem czy dobrze.

Prządkuję dane
4,5,5,6,6,7,7,8

mediana M=7

srednia x= 778:8=97,25
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

mediana i srednia arytmetyczna.

Post autor: Vieshieck »

olciawarszawa, za cholerę nie wiem skąd to wzięłaś

Porządkowanie już Ci średnio wyszło, a dalej cienizna

4,5,5,6,6,6,7,7,8

w środku jest 6 i to jest nasza mediana. Co do średniej - pewnie Ci się skopał kalkulator Dodaj te liczby i podziel przez 9 (ich ilość).
olciawarszawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 10 gru 2010, o 18:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy

mediana i srednia arytmetyczna.

Post autor: olciawarszawa »

srednia arytmetyczna wyszła 6

sama nie wiem jak ja to wczesniej obliczyła
w kazdym bądz razie dzięki
ODPOWIEDZ