Uczniom zadano pytanie Ile książek przeczytałeś w tym roku Wynik ankiety przedstawiono w tabeli
L. uczniów L. książek
8 2
3 4
5 3
4 5
2 1
Wyznacz dla danych przedstawionych
a, średnią arytmetyczną
b, mediane
c, dominantę
d, ile procent uczniów przeczytało więcej książek niż średnia
Mediana i dominanta
Mediana i dominanta
Ostatnio zmieniony 9 gru 2010, o 08:42 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz wielkimi literami.
Powód: Nie pisz wielkimi literami.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 lis 2009, o 01:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 9 razy
Mediana i dominanta
a) liczba uczniów wynosi: \(\displaystyle{ 8+3+5+4+1=21}\)
Średnia wynosi: \(\displaystyle{ x _{sr}=(8 \times 2+3\times4+5\times3+4\times5+2\times1)/21=(16+12+15+20+2)/21=65/21 \approx 3.095}\)
b) Mediana wynosi 3.
c) Dominanta wynosi 2.
d)
\(\displaystyle{ 3+4=7}\)
\(\displaystyle{ 7/21 = 1/3 \approx 33,33 \%}\)
pozdrawiam
Średnia wynosi: \(\displaystyle{ x _{sr}=(8 \times 2+3\times4+5\times3+4\times5+2\times1)/21=(16+12+15+20+2)/21=65/21 \approx 3.095}\)
b) Mediana wynosi 3.
c) Dominanta wynosi 2.
d)
\(\displaystyle{ 3+4=7}\)
\(\displaystyle{ 7/21 = 1/3 \approx 33,33 \%}\)
pozdrawiam