Witam,
potrzebuje pomocy w obliczeniu wartosci oczekiwanej i odchylenia standardowego dla zadania:
\(\displaystyle{ f(x)\begin{cases} \frac{1}{4} x^{3} \rightarrow x \in \left[ 0;\right2] \\ 0 \rightarrow poza \end{cases}}\)
Prosze o rozwiazanie krok po kroku zebym mogl sie na tym wzorowac=]
Dziekuje i pozdrawiam
Wartosc oczekiwana i odchylenie standardowe
Wartosc oczekiwana i odchylenie standardowe
No jak masz gęstość to nie powinno być problemu.
Masz do policzenia całkę:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} x \cdot f(x)dx}\)
zgadnij czym jest ta całka?
Masz do policzenia całkę:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} x \cdot f(x)dx}\)
zgadnij czym jest ta całka?