Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
Witam.
Muszę zrobić projekt ze statystyki. Mam do wykonania szereg indywidualny i pogrupowany przedziałowo. Indywidualny jakoś dałam rade, ale ten pogrupowany mnie przeraża. Nie wiem w ogóle na jakiej zasadzie dzieli się te cyfry. Jest ich 80 ... Oto one :
6
17
24
25
28
29
29
30
31
31
31
32
35
36
36
39
39
40
40
41
41
43
43
43
44
45
45
45
45
46
47
48
48
48
48
48
49
49
49
49
50
50
51
52
52
53
53
54
54
54
54
54
55
55
56
56
57
57
57
57
57
58
59
61
61
62
62
63
65
65
70
71
72
74
74
75
77
83
83
85
Podpatrzyłam podobne zadanie tu i jedyne co potrafie wyliczyć to :
R = 85-6 = 79
k = (zaokrąglając) 9
C = (zaokrąglając) 9
I nawet nie wiem co z tego wynika Nie wiem co dalej trzeba zrobić jakie przedziały utworzyć, w ogóle to czarna magia.
Mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto mi pomoże - chociaż jakoś nakieruje. Może jakieś wzory pod które trzeba podstawić cyfry ?
Z góry bardzo, bardzo dziękuje.
Pozdrawiam Serdecznie.
P.
Muszę zrobić projekt ze statystyki. Mam do wykonania szereg indywidualny i pogrupowany przedziałowo. Indywidualny jakoś dałam rade, ale ten pogrupowany mnie przeraża. Nie wiem w ogóle na jakiej zasadzie dzieli się te cyfry. Jest ich 80 ... Oto one :
6
17
24
25
28
29
29
30
31
31
31
32
35
36
36
39
39
40
40
41
41
43
43
43
44
45
45
45
45
46
47
48
48
48
48
48
49
49
49
49
50
50
51
52
52
53
53
54
54
54
54
54
55
55
56
56
57
57
57
57
57
58
59
61
61
62
62
63
65
65
70
71
72
74
74
75
77
83
83
85
Podpatrzyłam podobne zadanie tu i jedyne co potrafie wyliczyć to :
R = 85-6 = 79
k = (zaokrąglając) 9
C = (zaokrąglając) 9
I nawet nie wiem co z tego wynika Nie wiem co dalej trzeba zrobić jakie przedziały utworzyć, w ogóle to czarna magia.
Mam nadzieje, że znajdzie się ktoś kto mi pomoże - chociaż jakoś nakieruje. Może jakieś wzory pod które trzeba podstawić cyfry ?
Z góry bardzo, bardzo dziękuje.
Pozdrawiam Serdecznie.
P.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 sty 2015, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żnin
Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
Cześć wszystkim.
Próbuję ogarnąć zadanie, ale jakoś mi nie wychodzi.Chodzi o szereg pogrupowany przedziałowo.Mam takie liczby:
16
21
23
23
23
23
23
26
27
32
32
33
33
34
35
35
35
36
37
37
37
38
38
38
39
39
39
39
42
42
42
43
44
46
47
47
48
48
49
49
49
49
49
51
52
54
54
57
57
58
58
58
58
58
60
60
61
62
63
64
65
65
66
67
68
68
69
70
70
71
71
72
72
73
74
75
77
78
79
80
Z moich wyliczeń wynika, że klas powinno być 9 a rozpiętość powinna być 7, ale wtedy szereg nie wychodzi. Zrobiłam 6klas i rozpiętość 11 i wyszło mi tak:
klasa 1 liczy 8
klasa 2 liczy 13
klasa 3 liczy 17
klasa 4 liczy 16
klasa 5 liczy 15
klasa 6 liczy 11
zrobiłam przedziały (...> nie wiem czy tak może być.
Liczę na pomoc
pozdrawiam Kinga
Próbuję ogarnąć zadanie, ale jakoś mi nie wychodzi.Chodzi o szereg pogrupowany przedziałowo.Mam takie liczby:
16
21
23
23
23
23
23
26
27
32
32
33
33
34
35
35
35
36
37
37
37
38
38
38
39
39
39
39
42
42
42
43
44
46
47
47
48
48
49
49
49
49
49
51
52
54
54
57
57
58
58
58
58
58
60
60
61
62
63
64
65
65
66
67
68
68
69
70
70
71
71
72
72
73
74
75
77
78
79
80
Z moich wyliczeń wynika, że klas powinno być 9 a rozpiętość powinna być 7, ale wtedy szereg nie wychodzi. Zrobiłam 6klas i rozpiętość 11 i wyszło mi tak:
klasa 1 liczy 8
klasa 2 liczy 13
klasa 3 liczy 17
klasa 4 liczy 16
klasa 5 liczy 15
klasa 6 liczy 11
zrobiłam przedziały (...> nie wiem czy tak może być.
Liczę na pomoc
pozdrawiam Kinga
Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
Kinga, możesz rozbijać na ile przedziałow chcesz. Dokmniętość koncow przedzialow tez zalezy od Ciebie, wiec czemu dla 7 klas szereg nie wychodzi?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 sty 2015, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żnin
Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
nr klasy przedział liczebność
1 16-26 7
2 26-36 10
3 36-46 16
4 46-56 14
5 56-66 14
6 66-76 14
7 76-88 4
ale rozpiętość mam na 10 przy założeniu przedziałów <...)
Wychodzi tak a z tego co ogarniam statystykę to tak nie może być, no chyba, że się mylę.
1 16-26 7
2 26-36 10
3 36-46 16
4 46-56 14
5 56-66 14
6 66-76 14
7 76-88 4
ale rozpiętość mam na 10 przy założeniu przedziałów <...)
Wychodzi tak a z tego co ogarniam statystykę to tak nie może być, no chyba, że się mylę.
Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
rozpietosc, liczbę przedziałów możesz sobie naprawdę sama ustalic. Pogrupowane jest sensowanie tak czy siak
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 sty 2015, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żnin
Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
To nie musi się w układać od najmniejszej do największej i znowu do najmniejszej (jedno maksimum)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 sty 2015, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żnin
Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
A ja się męczyłam z tym, żeby mi tak wyszło
Dziękuję bardzo za szybką pomoc!
Dziękuję bardzo za szybką pomoc!
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 sty 2015, o 15:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żnin
Szereg pogrupowany przedziałowo - statystyka opisowa
Rozwiązuję zadanie dla szeregu pogrupowanego przedziałowo.
Wykorzystując pozycyjne miary opisu struktury zbiorowości, która składa się z 80 sklepów spożywczych, scharakteryzuj miesięczny obrót (w tys. zł). Wyznacz: dominantę, medianę, kwartyle, decyle, odchylenie ćwiartkowe, współczynniki: zmienności, asymetrii i koncentracji (skupienia).
Wszystkie obliczenia wykonaj dla danych przedstawionych w następujących typach szeregów:
szereg indywidualny,
szereg pogrupowany przedziałowo.
Wszystkie wyznaczone miary należy zinterpretować. Dokładność obliczeń - do części tysięcznej.
46 59 36 48 56 65 45 17
47 78 58 40 51 50 53 52
37 47 77 46 64 48 66 51
35 38 44 41 64 61 42 43
21 69 61 73 38 62 34 45
64 40 45 52 76 46 49 44
39 43 58 35 73 83 41 50
79 66 63 65 39 34 52 41
53 90 23 55 46 31 85 56
47 44 79 53 40 30 87 56
Pogrupowałam dane:
klasa <xoi - xoi) liczebność
1 17-27 3
2 27-37 7
3 37-47 24
4 47-57 20
5 57-67 14
6 67-77 4
7 77-87 6
8 87-97 2
Rozpiętość 10.
Obliczyłam dominantę itd. z tym, że decyl9 wychodzi na moje 212... Czy ktoś może sprawdzić, czy tak to wychodzi? Na moje to coś źle zrobiłam. Z góry dziękuję za pomoc
Dominanta 45,095
Decyl 1 43,667
Qwartyl 1 83,666
Qwartyl 2/Mediana 50,75
Qwartyl 3 85,571
Decyl 9 212
Odchylenie kwartylowe Q 0,953
V(x) 0,019
As 35,550
Ws 88,344
Wykorzystując pozycyjne miary opisu struktury zbiorowości, która składa się z 80 sklepów spożywczych, scharakteryzuj miesięczny obrót (w tys. zł). Wyznacz: dominantę, medianę, kwartyle, decyle, odchylenie ćwiartkowe, współczynniki: zmienności, asymetrii i koncentracji (skupienia).
Wszystkie obliczenia wykonaj dla danych przedstawionych w następujących typach szeregów:
szereg indywidualny,
szereg pogrupowany przedziałowo.
Wszystkie wyznaczone miary należy zinterpretować. Dokładność obliczeń - do części tysięcznej.
46 59 36 48 56 65 45 17
47 78 58 40 51 50 53 52
37 47 77 46 64 48 66 51
35 38 44 41 64 61 42 43
21 69 61 73 38 62 34 45
64 40 45 52 76 46 49 44
39 43 58 35 73 83 41 50
79 66 63 65 39 34 52 41
53 90 23 55 46 31 85 56
47 44 79 53 40 30 87 56
Pogrupowałam dane:
klasa <xoi - xoi) liczebność
1 17-27 3
2 27-37 7
3 37-47 24
4 47-57 20
5 57-67 14
6 67-77 4
7 77-87 6
8 87-97 2
Rozpiętość 10.
Obliczyłam dominantę itd. z tym, że decyl9 wychodzi na moje 212... Czy ktoś może sprawdzić, czy tak to wychodzi? Na moje to coś źle zrobiłam. Z góry dziękuję za pomoc
Dominanta 45,095
Decyl 1 43,667
Qwartyl 1 83,666
Qwartyl 2/Mediana 50,75
Qwartyl 3 85,571
Decyl 9 212
Odchylenie kwartylowe Q 0,953
V(x) 0,019
As 35,550
Ws 88,344