rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 wrz 2010, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
rozkład Poissona
Niech \(\displaystyle{ {X _{j}=1,...n}}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o jednakowym rozkładzie Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda, \tj. P(X _{j} =k)=\lambda ^{k}*e ^{-\lambda}/k!, k \in N}\). Oszacuj n jeśli wiadomo, że\(\displaystyle{ P(|X _{n}-E[X _{1}]<0,5| \ge 0,9}\) oraz\(\displaystyle{ \lambda=10}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 17 wrz 2010, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
rozkład Poissona
\(\displaystyle{ P(-0,5<X _{n}-E[X _{1}]<0,5) =P( \frac{-0,5}{ \sqrt{ \frac{10}{n} } } < \frac{X _{n}-E[X _{1}] }{ \sqrt{\frac{10}{n}} } < \frac{0,5}{ \sqrt{ \frac{10}{n} } } )=\Phi( \frac{0,5 \sqrt{n} }{ \sqrt{10} })-( \frac{-0,5 \sqrt{n} }{ \sqrt{10} } ) \ge 0,9
\Phi( \frac{0,5 \sqrt{n}}{10}) \ge 0,95
\Phi ^{-1} (0,95)=1,645
\
n=...}\)
Czy tak zależy rozwiązać to zadanie?
\Phi( \frac{0,5 \sqrt{n}}{10}) \ge 0,95
\Phi ^{-1} (0,95)=1,645
\
n=...}\)
Czy tak zależy rozwiązać to zadanie?