rozkład normalny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
asiaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 19 maja 2009, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 4 razy

rozkład normalny

Post autor: asiaw »

Czas eksploatacji pewnego typu zmywarki automatycznej ma rozklad normalny ze srednią 3,1 roku i odchyleniem standardowym 1,2 roku. Zakładając, że zmywarka ma jeden rok gwarancji (tzn, ze w razie awarii klient moze zazadac wymiany urzadzenia), jaki procent kupujących moze zazadac wymiany urzadzenia?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

rozkład normalny

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ P(X<1) = P \left( \frac{X - 3,1}{1,2} < \frac{1 - 3,1}{1,2} \right) = \Phi (-1,75) \approx 0,0400592}\)
Odp. 4%
ODPOWIEDZ