Rozkład prawdopodobienstwa
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 19 maja 2009, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 4 razy
Rozkład prawdopodobienstwa
Zarówki sa sprzedawane w opakowaniach po 6 sztuk. Prawdop., ze pojedyncza zarówka jest sprawna wynosi 2/3. Zakladając, żę X-liczba wadliwych zarówek w partii towaru, przedstaw rozkład prawdopodobienstwa zmiennej X.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozkład prawdopodobienstwa
prawdopodobieństwo, że spośród \(\displaystyle{ n}\) żarówek \(\displaystyle{ k}\) będzie wadliwych wynosi
\(\displaystyle{ p_k = {n \choose k} \left( \frac{1}{3} \right)^k \left( \frac{2}{3} \right)^{n-k}}\)
Masz uzupełnić tabelę:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|c}
X & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 \\ \hline
P & p_0 & p_1 & p_2 & p_3 & p_4 & p_5 & p_6 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ p_k = {n \choose k} \left( \frac{1}{3} \right)^k \left( \frac{2}{3} \right)^{n-k}}\)
Masz uzupełnić tabelę:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|c|c|c}
X & 0 & 1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 \\ \hline
P & p_0 & p_1 & p_2 & p_3 & p_4 & p_5 & p_6 \end{array}}\)