Witam,
Mam taki problem z zadaniem:
Na poziomie intensywnosci 0,03 zweryfikowac hipoteza, ze czas sredni wynosi u=5 wobec hipotezy u<5,
Dane do zadania:
Nr klasy 1 2 3 4 5
srodek przedzialu 2 4 6 8 10
Licznosc 20 15 24 3 18
Prosze o pomoc bo nie mam pojecia jak to ruszyc, jedyne co wiem to ze jakos trzeba uzyc tego rozkladu chi kwadrat:),
Z gory dziekuje za pomoc .
weryfikacja hipotezy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
weryfikacja hipotezy.
\(\displaystyle{ H_0: m = m_{0}}\)
\(\displaystyle{ H_1: m < m_{0}}\)
n=80 wiec statystyka t-Studenta
\(\displaystyle{ \alpha=0.03}\)
srednia=....
odchylenie =...
\(\displaystyle{ t=\frac{srednia - m_{0}}{S(x)} \cdot \sqrt{n-1}}\)
obszar krytyczny\(\displaystyle{ (- \infty ; - t_{2\alpha}>}\)
\(\displaystyle{ H_1: m < m_{0}}\)
n=80 wiec statystyka t-Studenta
\(\displaystyle{ \alpha=0.03}\)
srednia=....
odchylenie =...
\(\displaystyle{ t=\frac{srednia - m_{0}}{S(x)} \cdot \sqrt{n-1}}\)
obszar krytyczny\(\displaystyle{ (- \infty ; - t_{2\alpha}>}\)
weryfikacja hipotezy.
dziekuje bardzo za pomoc, tylko mam takie pytanie,
Bo ja mam jakies materialy od prowadzacego zajecia i tu jest napisane ze dla duzej proby n>30 stosuje sie rozklad normalny, a rozklad t studenta dla n<30. tak wiec nie rozumiem co jest dobre
I takie drugie pytanie po co sa te nr klasy i srodek przedzialu jesli to nie jest potrzebne do obliczen? Czy n w tym wzorze to nie jest wlasnie ilosc klas? Tak troche poczytalem zeby sprobowac to zrozumiec, ale po Twojej odpowiedzi to juz totalnie zglupialem
Bo ja mam jakies materialy od prowadzacego zajecia i tu jest napisane ze dla duzej proby n>30 stosuje sie rozklad normalny, a rozklad t studenta dla n<30. tak wiec nie rozumiem co jest dobre
I takie drugie pytanie po co sa te nr klasy i srodek przedzialu jesli to nie jest potrzebne do obliczen? Czy n w tym wzorze to nie jest wlasnie ilosc klas? Tak troche poczytalem zeby sprobowac to zrozumiec, ale po Twojej odpowiedzi to juz totalnie zglupialem
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
weryfikacja hipotezy.
otworzylem tablice matematyczne na odpowiednim wzorze, ( jest napisane n-1<120 rozklad t - Studenta
n-1>120 rozklad normalny)
srodek przedzialu potrzebny jest do wyliczenia odchylenia
podales jakis strzepek zadania
zapewne bylo liczenie srednich dla pieciu klas czegos tam-- 29 listopada 2010, 18:12 --do 30 to liczysz chi-kwadrat, bo do tylu sa tablice
do 120 sa tablice t -Studenta
n-1>120 rozklad normalny)
srodek przedzialu potrzebny jest do wyliczenia odchylenia
podales jakis strzepek zadania
zapewne bylo liczenie srednich dla pieciu klas czegos tam-- 29 listopada 2010, 18:12 --do 30 to liczysz chi-kwadrat, bo do tylu sa tablice
do 120 sa tablice t -Studenta