estymacja

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
=jazzownik=
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 lut 2006, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 8 razy

estymacja

Post autor: =jazzownik= »

Nie wiem jak rozwiązać poniższe zadanie

W losowej próbie 728 respondentów oszacowano średni czas na oglądanie telewizji. Okazało się, że wyniósł on 5,2 godziny na dzień przy typowym obszarze zmienności (5,0;5,4) Oszacować przy współczyniku ufności 0,90 przeciętny czas poświęcony na oglądanie telewizji w populacji generalnej. Zakładamy, że rozkład badanej cechy jest normalny.

próbowałem jakoś wykombinować z tego odchylenie standardowe dla próby, ale wyszło mi 0. Nie bardzo mam pomysł na to jak rozwiązać to zadanie. Za wszelką pomoc będe wdzięczny.
gregoire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 sie 2006, o 08:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pomógł: 3 razy

estymacja

Post autor: gregoire »

odchylenie standardowe odczytujesz z typowego obszaru zmienności \(\displaystyle{ \qquad S = 0,2 h \qquad}\)
a tego Ci chyba brakowało do szczęscia
=jazzownik=
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 28 lut 2006, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 8 razy

estymacja

Post autor: =jazzownik= »

Dzięki. to było prostrze niz myślałem hehe
ODPOWIEDZ