nietypowa dystrybuanta

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
juszar1867
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 lis 2010, o 17:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

nietypowa dystrybuanta

Post autor: juszar1867 »

Mamy dana probe od \(\displaystyle{ X_{1}...X _{n}}\)
pochodzaca z rozkładu o dystrybuancie \(\displaystyle{ F}\).

Pokazac ze dystrybuanta zmiennej losowej \(\displaystyle{ X _{k:n}}\) jest rowna
\(\displaystyle{ F_{k}(t) = \sum_{i=k}^{n} {n \choose i} (F(t))^{i} (1-F(t))^{n-1}}\)
Prosze o pomoc
Z gory dziekuje osoba ktore mi pomoga
Justyna

-- 27 lis 2010, o 19:53 --

To moze byc pomocne w rozwiazaniu tego zadania
\(\displaystyle{ F _{n:n} = P( X _{1} \le t, ... X _{n} \le t)
= P(X _{1} \e t) P( X_{2} \le t) ... P( X_{n} \le t) = (F(t)) ^{n}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2010, o 23:10 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . W klamrach [latex]...[/latex] umieszczaj WYŁĄCZNIE wyrażenia matematyczne.
ODPOWIEDZ