ENMW i ograniczenie Cramera-Rao

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
magjud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 lis 2010, o 13:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

ENMW i ograniczenie Cramera-Rao

Post autor: magjud »

Niech \(\displaystyle{ \mathbf{X}=(X_1,\cdots,X_n) (n>1)}\) będzie próbą z rozkładu zero-jedynkowego z parametrem θ ϵ (0,1). Sprawdzić czy statystyka
\(\displaystyle{ T(\mathbf{X})=\frac{n}{(n-1)} \overline{X}(1-\overline{X})}\)
jest ENMW funkcji g(θ)=θ(1-θ). Czy osiąga ona dolne ograniczenie Cramera-Rao? Odpowiedź uzasadnij.



Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu zadania
ODPOWIEDZ