Jaką ocene otrzymał uczeń

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Jaką ocene otrzymał uczeń

Post autor: volcik15 »

Średnia ocen ze sprawdzainu z matematyki pisanego przez 24 uczniów była równa 3,5. Po napisaniu sprawdzainu przez jeszcze jednego ucznia(nieobecnego na sprawdzianie w pierwszym terminie) średnia ta wyniosła 3,6. Oblicz jaką ocene otrzymał ten uczeń.

Nie mam pomysłu na to. Cały czas wychodzi mi liczba wieksza od 6...
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

Jaką ocene otrzymał uczeń

Post autor: matmi »

\(\displaystyle{ \frac{suma\ ocen}{24}=3,5 \Rightarrow suma\ ocen=84}\)

\(\displaystyle{ \frac{84+x}{24+1}=3,6 \Rightarrow 84+x=90 \Rightarrow x=6}\) <brawo>
ODPOWIEDZ