Cześć mam problem z pewnymi zadaniami nie wiem jak sie za niego zabrac. O co dokladnie chodzi itp ;(
1. Dla zmiennej losowej X o gęstości rozkładu prawdopodobieństwa danej wzorami:
f(x) = 2 x dla 0 < x < 1, oraz f(x) = 0 poza tym,
znaleźć
- dystrybuantę zmiennej losowej X
- moment rzędu 2 zmiennej losowej X
- dystrybuantę zmiennej losowej Z = √X
2. W rozkładzie Poissona P(λ) obliczyć prawdopodobieństwo zbiorów:
A= {0,1,2,3,4}, B = {0} , C= {0,4,8,12,...}
Gęstośc i dystrybuanta do policzenia, rozklad poissona
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Gęstośc i dystrybuanta do policzenia, rozklad poissona
Dystrybuanta to calka:
\(\displaystyle{ F(t)=\int_{-\infty}^t f(x)dx\\
F(t)=x^2}\)
Na odpowiednim przedziale,zewej strony 0, z prawej 1.
b) To tez calki:
\(\displaystyle{ \mathcal{E}(X)=\int_R xf(x)dx=\int_0^1 2x^2 dx\\
\mathcal{E}(X^2)=\int_R x^2f(x)dx=\int_0^1 2x^3 dx}\)
trzeci podpunkt moze pozniej
\(\displaystyle{ F(t)=\int_{-\infty}^t f(x)dx\\
F(t)=x^2}\)
Na odpowiednim przedziale,zewej strony 0, z prawej 1.
b) To tez calki:
\(\displaystyle{ \mathcal{E}(X)=\int_R xf(x)dx=\int_0^1 2x^2 dx\\
\mathcal{E}(X^2)=\int_R x^2f(x)dx=\int_0^1 2x^3 dx}\)
trzeci podpunkt moze pozniej
Gęstośc i dystrybuanta do policzenia, rozklad poissona
dziekuje za szybką odpowiedz ale jak to rozwiązac tzn podpunkt a?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Gęstośc i dystrybuanta do policzenia, rozklad poissona
Napisalem, dla x<0 masz
\(\displaystyle{ F(x)=0}\)
bo calka z 0 jest zero.
Potem masz calke z 2x, a to jest to co napisalem,
Dla x>1, masz 1 bo gestosc jest juz 0 i pole sie nie zwiekszy.
\(\displaystyle{ F(x)=0}\)
bo calka z 0 jest zero.
Potem masz calke z 2x, a to jest to co napisalem,
Dla x>1, masz 1 bo gestosc jest juz 0 i pole sie nie zwiekszy.
Gęstośc i dystrybuanta do policzenia, rozklad poissona
no dobra a jak zrobic rozklad poissona?
albo np zadanie
W rozkładzie klasycznym na zbiorze liczb { 1, 2, 3, 4, 5, 6 } obliczyć
- wartość średnią m(1) (tj. moment rzędu 1.)
- wartość średnią kwadratu m(2) (tj. moment rzędu 2.)
- odchylenie średnie kwadratowe (tj. pierwiastek kwadratowy z μ(2))
albo np zadanie
W rozkładzie klasycznym na zbiorze liczb { 1, 2, 3, 4, 5, 6 } obliczyć
- wartość średnią m(1) (tj. moment rzędu 1.)
- wartość średnią kwadratu m(2) (tj. moment rzędu 2.)
- odchylenie średnie kwadratowe (tj. pierwiastek kwadratowy z μ(2))