wektory losowe,korelacja

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

wektory losowe,korelacja

Post autor: Atraktor »

Niech X i Y będą wektorami losowymi odpowiednio n i m wymiarowymi. Wówczas X, Y są nieskorelowane wtedy i tylko wtedy gdy dla wszystkich j=1,...,n , k=1,...,m nieskrelowane są składowe \(\displaystyle{ X _{j} ,Y _{k}}\)


Napisałem cos takiego:
\(\displaystyle{ E[XY ^{t} ]=EX[EY] ^{t} \Leftrightarrow [E(X _{j} Y _{k} ^{t}] _{j=1,...n \quad k=1,...m} =[EX _{j} *EY _{k} ] _{j=1,...n \quad k=1,...m}}\)

co dalej z tym zrobic, prosze o pomoc.
ODPOWIEDZ