W pewnej firmie średnia płaca jest równa 2160 zł. Jeśli przy obliczaniu średniej zarobków w firmie nie uwzględnimy zarobków prezesa, które wynoszą 5600 zł, wtedy to średnia zarobków w tej firmie wyniesie 1300 zł. Wiadomo ponadto, że w zakładzie tym z wyjątkiem prezesa i jednego pracownika, który zarabia 2200 zł wszyscy zarabiają tyle samo.
Prezes podwyższył zarobki każdemu pracownikowi oprócz siebie o 20%, a sobie o 15%. O ile złotych wzrosną średnie zarobki w tej firmie?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Średnia płaca w firmie
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Średnia płaca w firmie
n - ilość zarabiających po (x)
Zachodzi :
\(\displaystyle{ (nx+2200+5600):(n+2)=2160}\) oraz \(\displaystyle{ (nx+2200):(n+1)=1300}\)
z drugiego wyznacz \(\displaystyle{ (nx+2200)}\) i wstaw do pierwszego ...
Zachodzi :
\(\displaystyle{ (nx+2200+5600):(n+2)=2160}\) oraz \(\displaystyle{ (nx+2200):(n+1)=1300}\)
z drugiego wyznacz \(\displaystyle{ (nx+2200)}\) i wstaw do pierwszego ...
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 2 lis 2010, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Średnia płaca w firmie
Nie musiszkasia145_1994 pisze:no właśnie nie wiem jak obliczyć to nx
przecież piasek101 pisze: z drugiego wyznacz \(\displaystyle{ (nx+2200)}\) i wstaw do pierwszego ...