Średnia Arytmetyczna.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Steeve
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Średnia Arytmetyczna.

Post autor: Steeve »

Witam.

Mam problem z następującym zadaniem:

Wśród liczb naturalnych od 1 do 12 skreślono 4 liczby:

1, 5, 10, 12.

Na ile sposobów można skreślić jeszcze dwie liczby tak, aby średnia arytmetyczna wszystkich skreślonych liczb nie uległa zmianie.

1) Obliczyłem średnią arytmetyczna skreślonych liczb = 7.
2) Ułożyłem równanie:

x+y+28=42

I tutaj mam problem; p
LuckyLuke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 9 cze 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 12 razy

Średnia Arytmetyczna.

Post autor: LuckyLuke »

Masz przecież, że suma x+y=14 oraz zbiór, z którego należy wybrać liczby {2,3,4,6,7,8,9,11}

Dużo roboty to tu nie ma, odrazu widać, że szukanymi parami są:
3 oraz 11
6 oraz 8
ODPOWIEDZ