Zadanie 1
W spółdzielni mieszkaniowej „Kolejarz” dominują mieszkania o powierzchni 45 – 50 \(\displaystyle{ m^{2}}\). Na podstawie badań ustalono, że najwięcej mieszkań (30%) miało powierzchnię 48\(\displaystyle{ m^{2}}\), a 20% mieszkań miało powierzchnię od 40 do 45\(\displaystyle{ m^{2}}\). Jaki odsetek mieszkań ma powierzchnię od 50 do 55\(\displaystyle{ m^{2}}\)?
Jaki odsetek...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oborniki Śląskie (Wrocław)
- Pomógł: 1 raz
Jaki odsetek...
Witam,
należy wykorzystać znajomość wzorów interpolacyjnych.
Szukasz liczebności skumulowanej przedziału poprzedzającego medianę.
Powinno to po podstawieniach wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 48=45+(\frac{100}{2}-x)*\frac{5}{30}}\)
należy wykorzystać znajomość wzorów interpolacyjnych.
Szukasz liczebności skumulowanej przedziału poprzedzającego medianę.
Powinno to po podstawieniach wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 48=45+(\frac{100}{2}-x)*\frac{5}{30}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 6 sty 2012, o 00:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 24 razy
Jaki odsetek...
KasiaMat pisze:Witam,
należy wykorzystać znajomość wzorów interpolacyjnych.
Szukasz liczebności skumulowanej przedziału poprzedzającego medianę.
Powinno to po podstawieniach wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 48=45+(\frac{100}{2}-x)*\frac{5}{30}}\)
Ktoś wie jaki jest do tego wzór?
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Jaki odsetek...
A czy można to obliczyć bez wiedzy, że to \(\displaystyle{ 30 \%}\) mieszkań miało taką powierzchnię?
Jaki wzór tutaj został użyty?
Jaki wzór tutaj został użyty?
Jaki odsetek...
Dołączam się do pytaniaMatej91 pisze:KasiaMat pisze:Witam,
należy wykorzystać znajomość wzorów interpolacyjnych.
Szukasz liczebności skumulowanej przedziału poprzedzającego medianę.
Powinno to po podstawieniach wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 48=45+(\frac{100}{2}-x)*\frac{5}{30}}\)
Ktoś wie jaki jest do tego wzór?
Re: Jaki odsetek...
Tutaj został użyty wzór na medianę, ale powinien na dominantę, bo dominanta to najczęściej występująca obserwacja
\(\displaystyle{ D= x_{D} + \frac{ n_{D}-n_{D-1} }{(n_{D}-n_{D-1})+(n_{D}-n_{D+1})} * h_{D}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ x_{D}}\) - początek przedziału, w którym znajduje się dominanta
\(\displaystyle{ n_{D}}\) - liczebność przedziału dominanty
\(\displaystyle{ n_{D-1}}\) - liczebność przedziału poprzedzającego przedział dominanty
\(\displaystyle{ n_{D+1}}\) - liczebność przedziału następującego po przedziale dominanty
\(\displaystyle{ h_{D}}\) - rozpiętość przedziału
a więc po podstawieniu powinno to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 48=45+ \frac{30-20}{(30-20)+(30-x)} *5}\)
\(\displaystyle{ D= x_{D} + \frac{ n_{D}-n_{D-1} }{(n_{D}-n_{D-1})+(n_{D}-n_{D+1})} * h_{D}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ x_{D}}\) - początek przedziału, w którym znajduje się dominanta
\(\displaystyle{ n_{D}}\) - liczebność przedziału dominanty
\(\displaystyle{ n_{D-1}}\) - liczebność przedziału poprzedzającego przedział dominanty
\(\displaystyle{ n_{D+1}}\) - liczebność przedziału następującego po przedziale dominanty
\(\displaystyle{ h_{D}}\) - rozpiętość przedziału
a więc po podstawieniu powinno to wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 48=45+ \frac{30-20}{(30-20)+(30-x)} *5}\)