Energia elektryczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
magdi^^
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 12 maja 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Energia elektryczna

Post autor: magdi^^ »

Cena 1kWh energii elektrycznej w taryfie dziennej jest równa 0,18zł, a w taryfie nocnej 0,12zł. Wiedząc, że średnia cena 1kWh energii elektrycznej wynosi 0,14zł, oblicz, ile godzin w ciągu dobry trwa taryfa nocna, a ile dzienna.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Energia elektryczna

Post autor: agulka1987 »

x - ilość godzin taeryfy dziennej
y - ilość godzin taryfy nocnej


\(\displaystyle{ \begin{cases}x+y=24\\\frac{0,18x + 0,12y}{24}=0,14 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}x=8\\y=16\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ