-srednie arytmetyczna
- jak obliczyc mediane i dominante
- co to jest to 65 - podkreslone(skad to wziela i co to)
- ss-szereg skumulowany skad wziela te wartosci
dziekuje:)
jesli ktos bd potrafil mi to wytlumaczyc prosze tutaj napisac a ja wysle linka na pw do tabelki, prosze pomozcie:(
wytlumaczycie mi kilka rzeczy?
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Madryt
- Podziękował: 55 razy
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
wytlumaczycie mi kilka rzeczy?
Widziałam linka i tlumaczę.
Pierwsze dwie kolumny to dane \(\displaystyle{ x _{i}\ i\ n _{i}}\). Ilość przedsiębiorstw jest na dole zsumowana (jest ich 187).
Kolumna trzecia to \(\displaystyle{ x ^{o}}\), czyli środki przedziałów z kolumny pierwszej.
Kolumna czwarta to wymnożenie kolumny drugiej i trzeciej. Na dole jest podana suma, która mówi ile podatku (w przybliżeniu) zapłaciły wszystkie przedsiębiorstwa razem.
Kolumna piąta to skumulowana liczba przedsiębiorstw.\(\displaystyle{ S _{s _{i} }= x _{i} + \sum_{k=1}^{i-1}x _{k}}\).
Jak rozumiem średnią arytmetyczną wiesz jak policzyła.
Mediana to wartość podatku taka, że połowa przedsiębiorstw zapłaciła mniej a połowa więcej podatku. Więc jak wszystkich przedsiębiorstw jest 187, to 94-te przedsiębiorstwo wskazuje medianę (dlatego liczyła szereg skumulowany). Wzór jest napisany.
Dominanta to podatek, jaki zapłaciła największa (dominująca) ilość przedsiębiorstw (największa liczebność w drugiej kolumnie to 65, więc w tym przedziale jest dominanta). Wzór jest napisany.
Pierwsze dwie kolumny to dane \(\displaystyle{ x _{i}\ i\ n _{i}}\). Ilość przedsiębiorstw jest na dole zsumowana (jest ich 187).
Kolumna trzecia to \(\displaystyle{ x ^{o}}\), czyli środki przedziałów z kolumny pierwszej.
Kolumna czwarta to wymnożenie kolumny drugiej i trzeciej. Na dole jest podana suma, która mówi ile podatku (w przybliżeniu) zapłaciły wszystkie przedsiębiorstwa razem.
Kolumna piąta to skumulowana liczba przedsiębiorstw.\(\displaystyle{ S _{s _{i} }= x _{i} + \sum_{k=1}^{i-1}x _{k}}\).
Jak rozumiem średnią arytmetyczną wiesz jak policzyła.
Mediana to wartość podatku taka, że połowa przedsiębiorstw zapłaciła mniej a połowa więcej podatku. Więc jak wszystkich przedsiębiorstw jest 187, to 94-te przedsiębiorstwo wskazuje medianę (dlatego liczyła szereg skumulowany). Wzór jest napisany.
Dominanta to podatek, jaki zapłaciła największa (dominująca) ilość przedsiębiorstw (największa liczebność w drugiej kolumnie to 65, więc w tym przedziale jest dominanta). Wzór jest napisany.