średnia ważona i wyznaczenie liczby x

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
PAWW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 lut 2010, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

średnia ważona i wyznaczenie liczby x

Post autor: PAWW »

Witam. Mam pytanie. Czy ktoś z was byłby w stanie rozwiązac następujące zadanie:
1. Średnia ważona liczb: \(\displaystyle{ x, 10,7}\) z odpowiadającymi im wagami : \(\displaystyle{ 0,5, 0,2, 0,3}\) jest równa \(\displaystyle{ 6,1}\). Wyznacz liczbe \(\displaystyle{ x}\). Bardzo serdecznie proszę o pomoc.

-- 7 paź 2010, o 17:41 --

Błagam o pomoc. To dla mnie bardzo ważne.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2010, o 19:28 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

średnia ważona i wyznaczenie liczby x

Post autor: szw1710 »

\(\displaystyle{ 0.5x+0.2\cdot 10+0.3\cdot 7=6.1}\)
PAWW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 lut 2010, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

średnia ważona i wyznaczenie liczby x

Post autor: PAWW »

A mógłbym cię jeszcze prosić o rozpisanie, bo to jest średnia ważona. W karcie odpowiedzi mam, że ma wyjśc 4. Bardzo Cię proszę
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

średnia ważona i wyznaczenie liczby x

Post autor: je?op »

\(\displaystyle{ 0.5x+0.2\cdot 10+0.3\cdot 7=6.1 \\
0,2 \cdot 10+0,3 \cdot 7=4,1 \\

0,5x+4,1=6,1 \\
0,5x=6,1-4,1 \\
0,5x=2/:0,5 \\
x=4}\)
Ostatnio zmieniony 7 paź 2010, o 19:29 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jedne klamry [latex][/latex] na całe wyrażenie.
PAWW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 lut 2010, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

średnia ważona i wyznaczenie liczby x

Post autor: PAWW »

Super! Wielkie dzięki:)
ODPOWIEDZ