Mam problem z zadaniem:
"Stwierdzono że iloraz intel9igencji ma rozkład normalny o wartości oczekiwanej 100 i wariancji 225. Wyznaczyć IQ, które nie przekroczy 70% badanej populacji"
Problem mój tkwi w tym ze nie mam bladego pojęcia co mam liczyć. Zmienną losową standaryzowaną, gdzie za X podstawię 0,7 ? Za wszelką pomoc będe wdzięczny. Niestety nie posiadam odpowiedzi żeby sobie "dopasować" rozwiązanie.
Czy może odczytać z tablic dla jakiego z dystrybuanta wynosi 0,7 i na tej podstawie obliczyć x ??
rozkład normalny
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 lut 2006, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 8 razy
- mm34639
- Użytkownik
- Posty: 245
- Rejestracja: 28 mar 2005, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 61 razy
rozkład normalny
najpierw potrzebujemy odchylenie standardowe=pierwiastek z wariancji = 15
wiemy, że \(\displaystyle{ u=\frac{x-m}{s}}\) - u - zmienna losowa standaryzowana, x - zmienna losowa (iq) , s - odchylenie
wartość dystrybuanty 0,7 odpowiada w przybliżeniu u=0,52
podstawiamy
0,52 = (x - 100)/15
7.8 = x - 100
x = 107.8
na oko to tak się robi...
wiemy, że \(\displaystyle{ u=\frac{x-m}{s}}\) - u - zmienna losowa standaryzowana, x - zmienna losowa (iq) , s - odchylenie
wartość dystrybuanty 0,7 odpowiada w przybliżeniu u=0,52
podstawiamy
0,52 = (x - 100)/15
7.8 = x - 100
x = 107.8
na oko to tak się robi...
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 lut 2006, o 14:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 8 razy