Mam problem z obliczeniem odchylenia standardowego w poniższym zadaniu na miniaturce zdjęcia.
Bardzo proszę o rozwiązanie tylko tego odchylenia. Śr. arytm. policzyłem sobie. Pozdrawiam
Odchylenie standardowe
Odchylenie standardowe
Masz po prostu dwa 12-elementowe ciągi danych. Wpisz je do Excela, zaznacz zakres z pierwszego szeregu i wywołaj funkcję obliczającą odchylenie standardowe. Jak zaczniesz wpisywać "odchyl" itd., to wyskoczy poprawna nazwa tej funkcji. To samo zrób z drugim zakresem z drugiego szeregu.
Aby policzyć to ręcznie, stosujemy wzór na odchylenie standardowe w szeregu szczegółowym:
\(\displaystyle{ s=\sqrt{\sum_{i=1}^n(x_i-\bar{x})^2}.}\)
Aby policzyć to ręcznie, stosujemy wzór na odchylenie standardowe w szeregu szczegółowym:
\(\displaystyle{ s=\sqrt{\sum_{i=1}^n(x_i-\bar{x})^2}.}\)