Rozkład statystyk z próby

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Caml
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 13 gru 2008, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 4 razy

Rozkład statystyk z próby

Post autor: Caml »

Witam,

w środę egzamin ze staty a stan mojej wiedzy jest bliski zeru. Mam więc pytanie odnośnie różnych działów, szczególnie rozkładu statystyk z próby

Obliczając prawdopodobieństwo wystąpienia danego zdarzenia w próbie 225 osób o rozkładzie normalnym X:N(1000;200) wartość u wyszła powyżej 3,99 - co zrobić w związku z tym? W tablicach dla dystrybuanty standardowego rozkładu normalnego nie ma takiej wartości.

\(\displaystyle{ P( \frac{x-m}{s}\sqrt{n} < \frac{900-1000}{200} \sqrt{225} ) = P(u < -7,5) = 1 - P(u < 7,5)}\)

Kolejne zapewne niebawem, gdy tylko przebrnę przez kolejne działy. Dzięki z góry :]
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Rozkład statystyk z próby

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ P(u<7.5)=1}\)
Caml
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 13 gru 2008, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 4 razy

Rozkład statystyk z próby

Post autor: Caml »

Dzięki - tak właśnie myślałem - kwestia taka że w naszej wspaniałej książce przy wartościach pow. 3,8 podane jest prawdopodobieństwo 0,99 za każdym razem. Mija się to trochę z logiką.

Mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyć zagadnienie rozkładu Studenta? Rozumiem, że rozkłady Poissona, jedno- czy dwumianowy opisują po prostu prawdopodobieństwo wystąpienia danej cechy w danej populacji? Czym w takim razie rozkład t-Studenta różni się od powyższych i jaki ma to wpływ na praktyczne rozwiązywanie zadań? Niestety w książce jest opisane jak je rozwiązywać, brakuje za to logicznego i łopatologicznego wytłumaczenia ;P

Dzięki :]
ODPOWIEDZ