Wyznaczenmie brakujących licz i mediany

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
damian18833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Wyznaczenmie brakujących licz i mediany

Post autor: damian18833 »

W zestawie danych brakuje dwóch liczb: 8, 8, 9, 3, 3, 4, A, B, 5, 6, 2, 2. Średnia arytmetyczna tych liczb jest równa 5, a dominanta wynosi 3. Wyznacz brakujące liczby i oblicz medianę tego zestawu.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wyznaczenmie brakujących licz i mediany

Post autor: mmoonniiaa »

Jeżeli dominanta wynosi 3, to jedna z niewiadomych będzie właśnie równa 3, załóżmy, że B=3. Teraz wystarczy rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 8+9+3 \cdot 3+4+5+6+2 \cdot 2+A}{12}=5}\)
Poradzisz sobie z medianą?
damian18833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 12 wrz 2009, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 16 razy

Wyznaczenmie brakujących licz i mediany

Post autor: damian18833 »

TAk z mediana nie będzie problemu, dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam
ODPOWIEDZ