statystyka opisowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
piotrek0324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 26 razy

statystyka opisowa

Post autor: piotrek0324 »

Zad 1.
W 10 osobowej grupie średnia wieku była równa 16 lat. Gdy do grupy tej dołączył
Janek średnia wieku wyniosła 17 lat. Ile lat ma Janek ?

Zad 2.
Zważono 15 pomarańczy i uzyskano średnią wagę jednego owocu równą 240g. Gdyby do tych owoców dorzucono jedną pomarańczę średnia waga wyniosłaby 242g. Ile waży dodatkowa pomarańcza ?

Zad 3.

W pięciu różnych księgarniach ceny książki były następujące 21,5zł 20zł 21zł 22zł 22,4zł. Oblicz średnią cenę książki oraz odchylenie standardowe od niej.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

statystyka opisowa

Post autor: mmoonniiaa »

1.
\(\displaystyle{ \frac{ \sum_{1}^{10} a_i}{10} =16 \Rightarrow \sum_{1}^{10} a_i=160\\
\frac{ \sum_{1}^{11} a_i}{11} =17 \Rightarrow \sum_{1}^{11} a_i=187\\
\sum_{1}^{10} a_i+a_{11}=187 \Leftrightarrow 160+a_{11}=187 \Leftrightarrow a_{11}=187-160=27}\)


-- 16 września 2010, 21:00 --

2.
\(\displaystyle{ \frac{ \sum_{1}^{15} a_i}{15} =240 \Rightarrow \sum_{1}^{15} a_i=3600\\
\frac{ \sum_{1}^{16} a_i}{16} =242 \Rightarrow \sum_{1}^{16} a_i=3872\\
\sum_{1}^{15} a_i+a_{16}=3872 \Leftrightarrow 3600+a_{16}=3872 \Leftrightarrow a_{16}=3872-3600=272g}\)
-- 16 września 2010, 21:01 --Z czym masz problem w zadaniu 3?
ODPOWIEDZ