Dwuwymiarowa zmienna losowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
scrod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wieluń

Dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: scrod »

mam problem jak zabrac sie do tego zadania bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos wyjasnil mi krok po kroku jak
sie to rozwiazuje

ponizej zamieszczam treść zadania z góry dziękuje


Dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ (X,Y)}\) typu dyskretnego ma rozkład p-wa podany w tabeli :


xi.........0.......... 1........... 2....... pi
yi
1...... 0,05...... 0,00...... 0,05.....___
2...... 0,00...... 0,10...... 0,20...…___
3...... 0,15.......0,20.......0,25...…___
pi...... ___....... ___....... ___ .....___

Uzupełnij tabele wpisując p-wa brzegowe
Obliczyć i podać wartości :
1) \(\displaystyle{ E(X)=}\)
2) \(\displaystyle{ E(Y)=}\)
3) \(\displaystyle{ E(X^{2})=}\)
4) \(\displaystyle{ E(Y^{2})=}\)
5) \(\displaystyle{ D^{2}(X)=}\)
6) \(\displaystyle{ D^{2}(Y)=}\)
7) \(\displaystyle{ σ _{x}=}\)
8) \(\displaystyle{ σ _{y}=}\)
9) \(\displaystyle{ E(XY)=}\)
10) \(\displaystyle{ Cov(XY) =}\)
11) współczynnik korelacji \(\displaystyle{ p=}\)
mam nadzieje ze poprawnie to zapisałem według wymogów forum. pozdrawiam-- 16 wrz 2010, o 19:57 --w 7 i 8 pkt jest odchylenie standardowe tylko znaczek zjadlo sorki
ODPOWIEDZ