Witam . Muszę napisać projekt ze statystyki, niestety nie mam programu statgraphics i nie wszystko jestem w stanie policzyć sam. Mianowicie muszę obliczyc takie rzeczy jak :
Liczebność = 16
Średnia = 1009,51875
Mediana = 965
Modalna =
Średnia geometr. = 915,77
Wariancja = 229814,74
Odchylenie stand. = 479,39
Błąd standardowy = nie mam i nie wiem jak obliczyc
Wartość minimalna = 445,8
Wartość maksymalna = 2138
Rozstęp = 1692,2
Dolny kwartyl = 649,75
Górny kwartyl = 1125,6
Rozstęp ćwiartkowy = 475,58
Współcz. skośności = 1,96925
Stand. wsp. skośn. = nie mam i nie wiem jak obliczyć
Współczynnik kurtozy = 0,82
Stand. wsp. kurt. = nie mam i nie wiem jak obliczyć
Współcz. zmienności = 47,4869%
Suma = 16152,3
wszystkie obliczenia są na podstawie danych
964,5
1107,6
1585,7
499,2
1123,7
722,2
2138
569,3
772,1
1127,5
762,3
445,8
577,3
981,1
1810,5
965,5
Oprócz tego mam jeszcze kilka takich danych ale to już sobie poradze jeżeli naprowadzicie mnie jak zrobić to czego nie mam . Bardzo prosze o pomoc
statystyka projekt obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
statystyka projekt obliczenia
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, o 08:37 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 kwie 2008, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 4 razy
statystyka projekt obliczenia
ziomek, programu statgraphics moze i nie masz ale przeciez masz Google
wartość modalną i błąd standardowy znajdziesz bez problemu
Stand. wsp. skośn. i Stand. wsp. kurt. też byś znalazł, ja własnie znalazłem i napisze
\(\displaystyle{ Stand. wsp. skosn.= \frac{wsp. skosn.}{ \sqrt{ \frac{6}{n} } }}\)
\(\displaystyle{ Stand. kurtoza= \frac{kurtoza}{ \sqrt{ \frac{24}{n} } }}\)
gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba pomiarów.
Znalazłem też, że aby liczyć powyższą miarę wymaga się dużej próby \(\displaystyle{ (n>150)}\) a u Ciebie jest tylko 16 wyników
wartość modalną i błąd standardowy znajdziesz bez problemu
Stand. wsp. skośn. i Stand. wsp. kurt. też byś znalazł, ja własnie znalazłem i napisze
\(\displaystyle{ Stand. wsp. skosn.= \frac{wsp. skosn.}{ \sqrt{ \frac{6}{n} } }}\)
\(\displaystyle{ Stand. kurtoza= \frac{kurtoza}{ \sqrt{ \frac{24}{n} } }}\)
gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba pomiarów.
Znalazłem też, że aby liczyć powyższą miarę wymaga się dużej próby \(\displaystyle{ (n>150)}\) a u Ciebie jest tylko 16 wyników