W magazynie hurtowni znajduje się 200 produktów. Wśród nich 10 jest wadliwych. Doświadczenie polega na trzykrotnym wylosowaniu ze zwracaniem jednego produktu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych będzie co najwyżej jeden produkt wadliwy?
Będę bardzo wdzięczny za rozwiązanie! Próbowałem Rozkładem Bernoulliego, ale to n wydaje mi się za duże. Teraz kompletnie nie mam pojęcia. :
P.S. Jestem po raz pierwszy na forum, proszę o wyrozumiałośc.
Rozkład Poissona.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Morskie Oko
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Rozkład Poissona.
Możemy wyżej wspomniany rozkład dwumaniowych \(\displaystyle{ \mathcal{B}(200,\frac{1}{20})}\) przybliżyć rozkładem Poissony z parametrem \(\displaystyle{ \lambda=\frac{1}{20}\cdot 200=10}\).
Wówczas:
\(\displaystyle{ P(X\leqslant 1)=P(X=0) + P(X=1)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ X\sim Poiss(10)}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ P(X\leqslant 1)=P(X=0) + P(X=1)}\)
gdzie
\(\displaystyle{ X\sim Poiss(10)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Morskie Oko
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Morskie Oko
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 27 kwie 2008, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 4 razy
Rozkład Poissona.
Niech \(\displaystyle{ X _{i}}\) bedzie zmienną z rozkładu zero jedynkowego (0-dobry, 1-wadliwy) z parametrem \(\displaystyle{ p=P(X _{i}=1)=10/200}\) dla \(\displaystyle{ i=1,2,3}\)
Niech \(\displaystyle{ N=X _{1}+X _{2}+X _{3}}\) oznacza ilość wadliwych produktów w 3 losowaniach.
Interesuje nas \(\displaystyle{ P(N=0) + P(N=1)}\).
\(\displaystyle{ P(N=0)=P(X _{1}+X _{2}+X _{3}=0)=P(X _{1}=0,X _{2}=0,X _{3}=0)\stackrel{nzl}{=}P(X _{1}=0) \cdot P(X _{2}=0) \cdot P(X _{3}=0)\stackrel{id}{=}[P(X _{1}=0)] ^{3}=(190/200) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P(N=1)=P(X _{1}+X _{2}+X _{3}=1)=P ( ( X _{1}=0,X _{2}=0,X _{3}=1) \vee ( X _{1}=0,X _{2}=1,X _{3}=0) \vee ( X _{1}=1,X _{2}=0,X _{3}=0) )\stackrel{iid}{=}(190/200) ^{2} \cdot 10/200 \cdot 3}\)
albo od razu ze schematu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ P _{3}(0)+P _{3}(1)={3\choose 0} \cdot (10/200) ^{0} \cdot (190/200) ^{3} + {3\choose 1} \cdot (10/200) ^{1} \cdot (190/200) ^{2}}\)
Niech \(\displaystyle{ N=X _{1}+X _{2}+X _{3}}\) oznacza ilość wadliwych produktów w 3 losowaniach.
Interesuje nas \(\displaystyle{ P(N=0) + P(N=1)}\).
\(\displaystyle{ P(N=0)=P(X _{1}+X _{2}+X _{3}=0)=P(X _{1}=0,X _{2}=0,X _{3}=0)\stackrel{nzl}{=}P(X _{1}=0) \cdot P(X _{2}=0) \cdot P(X _{3}=0)\stackrel{id}{=}[P(X _{1}=0)] ^{3}=(190/200) ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P(N=1)=P(X _{1}+X _{2}+X _{3}=1)=P ( ( X _{1}=0,X _{2}=0,X _{3}=1) \vee ( X _{1}=0,X _{2}=1,X _{3}=0) \vee ( X _{1}=1,X _{2}=0,X _{3}=0) )\stackrel{iid}{=}(190/200) ^{2} \cdot 10/200 \cdot 3}\)
albo od razu ze schematu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ P _{3}(0)+P _{3}(1)={3\choose 0} \cdot (10/200) ^{0} \cdot (190/200) ^{3} + {3\choose 1} \cdot (10/200) ^{1} \cdot (190/200) ^{2}}\)