zmienna losowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
zarobas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zmienna losowa

Post autor: zarobas »

czy jest jakiś wzór na obliczenie tego?? jak to obliczyć?
\(\displaystyle{ p=0,6 \\ n=8 \\ x=3 \\ \mbox{obliczyć } P(x)}\)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2010, o 15:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

zmienna losowa

Post autor: kuch2r »

a mozesz opisac co to jest wg. Ciebie \(\displaystyle{ p,n,x}\) oraz \(\displaystyle{ P(x)}\)
zarobas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zmienna losowa

Post autor: zarobas »

p(x) - funkcja masy prawdopodobieństwa
p- prawdopodobienstwo
x- zmienna losowa skokowa (dyskretna)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

zmienna losowa

Post autor: kuch2r »

chyba będzie łatwiej jak podasz całą treść zadania.. bo póki co, to narazie nie wiemy co to jeest \(\displaystyle{ n}\) oraz twierdzisz, że \(\displaystyle{ x}\) jest zmienna losową, a dokładniej jest stałą.
zarobas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zmienna losowa

Post autor: zarobas »

tylko ze ja tresci nie znam takie zadanai daja na zaliczenia
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

zmienna losowa

Post autor: scyth »

Chodzi o trzy sukcesy w ośmiu niezależnych próbach?
zarobas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zmienna losowa

Post autor: zarobas »

chodzi o rozklad prawdopodobienstwa oraz o dystrybuante-- 11 wrz 2010, o 18:47 --ok koniec tematu znalazlem juz wzor na to mozna usunac posta
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

zmienna losowa

Post autor: kuch2r »

kuch2r pisze:chyba będzie łatwiej jak podasz całą treść zadania.. bo póki co, to narazie nie wiemy co to jeest \(\displaystyle{ n}\) oraz twierdzisz, że \(\displaystyle{ x}\) jest zmienna losową, a dokładniej jest stałą.
scyth pisze:Chodzi o trzy sukcesy w ośmiu niezależnych próbach?
zarobas pisze:chodzi o rozklad prawdopodobienstwa oraz o dystrybuante

-- 11 wrz 2010, o 18:47 --

ok koniec tematu znalazlem juz wzor na to mozna usunac posta
i pogadane
ODPOWIEDZ