Gęstość f(x,y), obszar K i obliczyć EXY

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
airnox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kluczbork

Gęstość f(x,y), obszar K i obliczyć EXY

Post autor: airnox »

Rozkład ciągły o gęstości \(\displaystyle{ f(x,y)\begin{cases}
&1 \text{ dla } (x,y)\in K \\
&0 \text{ poza }
\end{cases}}\)
gdzie K to obszar ograniczony krzywymi \(\displaystyle{ x=0}\),\(\displaystyle{ y=x}\),\(\displaystyle{ y=x-2}\). Obliczyć EXY.

Próbuję rozwiązać to zadanie i nie wiem czy dobrze. Wzór na EXY mam taki:
\(\displaystyle{ EXY=D^{2}X+(EX)^{2}+EXEY}\)
Wyniki jakie mi wychodzą to
\(\displaystyle{ EX=\frac{10}{3}}\)
\(\displaystyle{ EY=\frac{2}{3}}\)
Jak powinno się rozwiązać takie zadanie? Bo nie wiem czy dobre granice i sposób przyjąłem...

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Gęstość f(x,y), obszar K i obliczyć EXY

Post autor: kuch2r »

Skoro mamy obliczyć \(\displaystyle{ E(X\cdot Y)}\), to wystarczy obliczyć następującą całkę:
\(\displaystyle{ E(X\cdot Y)=\iint\limits_{K} x\cdot y \cdot f(x,y)dxdy}\)
Ale czy napewno warunki opisujące postać obszaru \(\displaystyle{ K}\) są prawidłowe ?
ODPOWIEDZ