podaj przyklad 5 liczb,ktore spelniaja ponizszy warunek:

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Arleta19912
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 17 sty 2010, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dolnośląskie
Podziękował: 18 razy

podaj przyklad 5 liczb,ktore spelniaja ponizszy warunek:

Post autor: Arleta19912 »

Oznaczamy przez x,M,D odpowiednio:srednia arytmetyczna,mediane i dominante zestawu danych. podaj przyklad 5 liczb ,ktore spelniaja ponizszy warunek;
a) x<M<D

x=2,3,5,4=14:4=3,5
M=4,3,2,6,7,4=8:2=4
D=7,6,8,5,5,5,6,5=5


3,5<4<5


Czy ktos jest w stanie sprawdzic to i napisac mi czy to jest dobrze zrobione??? dzieki;)-- 8 wrz 2010, o 17:56 --Prosila bym o pomoc bo nie wiem czy dobrze rozumiem to zadanie???
rsasquatch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 35 razy

podaj przyklad 5 liczb,ktore spelniaja ponizszy warunek:

Post autor: rsasquatch »

Tutaj raczej chodzi o podanie zestawu 5 liczb dla których spełniona jest nierówność x<M<D
np. zestaw składający się z liczb \(\displaystyle{ 1,6,55,99,99}\) wtedy \(\displaystyle{ x=52, M = 55, D = 99}\) oraz \(\displaystyle{ 52<55<99}\)
ODPOWIEDZ