W pewnym technikum dziewczęta stanowią 40% wszystkich uczniów. Po
pierwszym semestrze średnia ocen dziewcząt i średnia ocen chłopców były jednakowe.
Na koniec roku średnia ocen dziewcząt wzrosła o 1,2, a mimo to średnia
ocen całej szkoły się nie zmieniła. O ile zmniejszyła się średnia ocen chłopców?
Poproszę o podpowiedź
Średnia arytmetyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Średnia arytmetyczna
Różnica sumy ocen dziewcząt jest równa różnicy sumy ocen chłopców.
u- liczba uczniów w klasie
0,4u- liczba dziewcząt
0,6u- liczba chłopców
1,2- różnica w średniej dziewcząt
x- różnica w średniej chłopców
\(\displaystyle{ x\cdot0,6u=1,2\cdot0,4u\\x=0,8}\)
u- liczba uczniów w klasie
0,4u- liczba dziewcząt
0,6u- liczba chłopców
1,2- różnica w średniej dziewcząt
x- różnica w średniej chłopców
\(\displaystyle{ x\cdot0,6u=1,2\cdot0,4u\\x=0,8}\)