test o różnicy wartości średnich

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
artti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 11 sty 2010, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sokółka

test o różnicy wartości średnich

Post autor: artti »

Witam!
Mam problem z zadaniem proszę o pomoc.

Zad. 1
Zmierzono ciśnienie tętnicze wśród losowo wybranej grupy chorych na pewną chorobę przed i po podaniu takiego samego leku każdemu z pacjentów. Otrzymano następujące wyniki:

Pacjent: 1 2 3 4 5 6 7

Przed : 210 180 260 270 190 250 180
Po : 180 160 220 260 200 230 180

Czy można twierdzić, na poziomie istotności 0,05, że lek powoduje zmniejszenie wartości średniej ciśnienia?

\(\displaystyle{ H _{0} : m _{1} = m _{2}}\)
\(\displaystyle{ H _{1} : m _{1} > m _{2}}\)

Teraz liczę różnicę pacjenta przed i po podaniu takiego samego leku.

x : 30, 20, 40, 10, -10, 20, 0

\(\displaystyle{ \bar{x} = \frac{30 + 20 + 40 + 10 - 10 + 20 + 0}{7} = 15.7}\)
\(\displaystyle{ s = 15.9}\)

\(\displaystyle{ t = \frac{\bar{x}}{s} \cdot \sqrt{n - 1} = 2,42}\)

\(\displaystyle{ \alpha = 0.05, 2\alpha = 0.1, n - 1 = 6}\)

\(\displaystyle{ t_{0.9,6} = 1.943}\)

\(\displaystyle{ 2,42 > 1.943}\)

Odrzucamy hipotezę \(\displaystyle{ H_{0}}\).

Odpowiedź. Można twierdzić, że lek obniżył wartość średnią ciśnienia w populacji pacjentów, na poziomie istotności 0,05.
ODPOWIEDZ