poziom ufnosc sprawdzic

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
adrianu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 29 maja 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

poziom ufnosc sprawdzic

Post autor: adrianu »

Zbadano 500 urzadzen z nowo wyprodukowanej serii

liczba usterek: 0 ,1 ,2, 3 ,4, 5
liczba urzadzen : 112, 169 ,119,63,28,10

oszacowac na poziomie ufnosci 0,95 srednia liczbe usterek produkowanych urzadzen


\(\displaystyle{ 1-\alpha =0.95

\alpha= 0.05}\)


\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2} =0.025}\)

\(\displaystyle{ p=1- \frac{\alpha}{2}= 1-0.025=0.975}\)

Up=1,96

\(\displaystyle{ \frac{}{x} = \frac{1}{500}(0*112+1*169+2*119+3*63+4*28+5*10)=1.516}\)

\(\displaystyle{ s^{2}= \frac{1}{500}((0-1,516) ^{2}*112+(1-1,516) ^{2}*169+itd )=1.193

s= \sqrt{1.193}=1.09}\)


dobrze to jest ???
ODPOWIEDZ