pewna trudność
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wlb
pewna trudność
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu...
Wpływ przebiegu opon (w tys km) na ich zużycie (w %) przedstawia funkcja regresji o postaci:
y = 0,82x + 25. Na podstawie badań technicznych 100 pojazdów ustalono, że
- średni przebieg opon wynosi 42 tys km,
- średnie zużycie opon wynosi 59,44%,
- odchylenie standardowe zużycia opon jest równe 11,8%,
- współczynnik zmienności przebiegu opon wynosi 24%.
Na podstawie powyższych danych należy:
- wyznaczyć siłę i kierunek zależności między zmiennymi
- wyznaczyć równanie regresji przebiegu opon względem ich zużycia
- obliczyć jakiego zużycia należy oczekiwać – średni rzecz biorąc – przy przebiegu równym 46 tys km
- zinterpretować obydwa równania regresji
Wpływ przebiegu opon (w tys km) na ich zużycie (w %) przedstawia funkcja regresji o postaci:
y = 0,82x + 25. Na podstawie badań technicznych 100 pojazdów ustalono, że
- średni przebieg opon wynosi 42 tys km,
- średnie zużycie opon wynosi 59,44%,
- odchylenie standardowe zużycia opon jest równe 11,8%,
- współczynnik zmienności przebiegu opon wynosi 24%.
Na podstawie powyższych danych należy:
- wyznaczyć siłę i kierunek zależności między zmiennymi
- wyznaczyć równanie regresji przebiegu opon względem ich zużycia
- obliczyć jakiego zużycia należy oczekiwać – średni rzecz biorąc – przy przebiegu równym 46 tys km
- zinterpretować obydwa równania regresji
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
pewna trudność
po prostu trzeba otworzyc tablice matematyczne i przepisac wzor na regresje liniowa
kierunek i sila \(\displaystyle{ r_{xy}}\) policzyc
jak bedziesz miec wzor to potem podstawic pod "x" 46 tys i wyjdzie "y"
\(\displaystyle{ y(zuzycie)= a x(kilometry) + b}\)
kierunek i sila \(\displaystyle{ r_{xy}}\) policzyc
jak bedziesz miec wzor to potem podstawic pod "x" 46 tys i wyjdzie "y"
\(\displaystyle{ y(zuzycie)= a x(kilometry) + b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wlb
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wlb
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wlb
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 lut 2010, o 15:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wlb
pewna trudność
niestety nie dałam rady...
czy mógłbyś to policzyć albo chociaż napisać mi w punktach co mam robić:(
czy mógłbyś to policzyć albo chociaż napisać mi w punktach co mam robić:(
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
pewna trudność
\(\displaystyle{ R_{xy}= \frac{cov_{xy}}{S(x) S(y)}}\)
jezeli y- zuzycie
x- kilometry to w funkcji regresji masz
\(\displaystyle{ a_y= \frac{cov_{xy}}{S^2(x)}}\)
jezeli y- zuzycie
x- kilometry to w funkcji regresji masz
\(\displaystyle{ a_y= \frac{cov_{xy}}{S^2(x)}}\)