KTÓRA TABLICA t alfa q?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Hipodrom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2010, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: czewaqa

KTÓRA TABLICA t alfa q?

Post autor: Hipodrom »

witam. mam takie zadanie :
W losowej probie 1000 programow , 287 bylo z UE . na poziomie istotnosci 0,01 zweryfikowac hipoteze ze komputery z ue to 31%.

no i ja mam takie rozwiazanie i jedziemy sobie tak :
Po=287/1000 = 29%
p=0,31 q=0,69
liczymy z wg wzoru, wychodzi 1,37 i przyrownujemy z t alfa q.
jest taki problem, bo ja nie wem skad wziac to t alfa q. mam je podane niby 2,33. ale skad ta liczba? pewnie z jakiejs tabeli... z jakiej? link?
widzialem ze to sie bierze z rozkladu t studenta, tak ze alfa jest takie jak sie oblicza ( w moim przypadku 0,01) a od n sie odejmuje jeden. ale co gdy mam n=1000 ? nie rozumiem.
z gory dziekuje za pomoc.
ODPOWIEDZ