Analiza danych dla biologa do pracy licencjackiej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
svay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2010, o 17:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Analiza danych dla biologa do pracy licencjackiej

Post autor: svay »

Witam!

Piszę pracę licencjacką o ptakach. Mój promotor wysłał mi jakieś obliczenia, ale ja nie wiem "co z czym się je"
Jestem blondynką jeżeli chodzi o statystykę (w naturze też )

Bardzo proszę o pomoc, jak mam zanalizować te wyniki:
Efekt POWIERZCHNIA F(1, 102)=.38590, p=.53585
Efekt GATUNEK F(2, 102)=8.0481, p=.00057
Intrerkcja POWIERZCHNIA I GATUNEK F(2, 102)=73.665, p=0.0000


Efekt dania F(1, 33)=.01871, p=.89204
Efekt gatunku i powierzchni F(5, 165)=44.788, p=0.0000

Interakcja F(5, 165)=.38244, p=.86031

Efekt daty – wzięliśmy datę zamiast temperatury bo temperatura jest wyliczona jest średnia dobowa – zgrubny wskaźnik i bardzo koreluje z data

Data a temperatura
Korelacje
Oznaczone wsp. korelacji są istotne z p< .05000
N=35 (braki danych usuwano przypadkami)
zmienna data_4
temp .8524
p= .000


dalej mam jeszcze wykrez rozrzutu, gdzie korelacja r= .85239

Bardzo proszę o pomoc - to naprawdę ważne



Pozdrawiam
ODPOWIEDZ