Odchylenie standardowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
motylka25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2010, o 20:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Odchylenie standardowe

Post autor: motylka25 »

Hej jestem 1 raz tutaj, bardzo bym była wdzięczna za pomoc w obliczeniu odchylenia standardowego.
Od rana się z tym męcze i nie wiem czy ide w dobrym kierunku tu sa moje obliczenia. bede bardzo wdzieczna za uwagi .
mam obliczyć średnią z tych liczb:
23
13,22
12,00
21,74
19,41

i liczyłam to w taki sposób:
dodałam wszystko i wyszło mi:89,37 następnie


89,37:5=17,874


1. 17,87- 23= 5,13 * 5, 13= 26,31
2. 17,87-13,22=4,65*=21,62
3. 17,87-12,00=5,87*=34,45
4. 17,87-21,74=3,87*=14,97
5. 17,87-19,41=1,54*=2,37

2. 26,31 + 21,62 + 34,45 + 14,97 + 2,37 = 99, 72

99, 72 : (5-1)= 24,93

24,93 – WARJACJA

3 4,99 - odchylenie standardowe.

Czy to jest dobrze obliczone??
Bardzo dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 12 cze 2010, o 09:54 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Odchylenie standardowe

Post autor: silvaran »

Wiesz, że możesz takie rzeczy sprawdzić np w Excel'u? :)
Odchylenie : 4,993614
WARIANCJA (nie warjacja, ani tym bardziej wariacja ;)) 24,93618
motylka25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2010, o 20:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

Odchylenie standardowe

Post autor: motylka25 »

Jak bym wiedziała to bym nie pytała:) Czyli dobrze liczę? a za błędy przepraszam=pisałam na szybkiego
ODPOWIEDZ