Regresja nieliniowa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
klimas98765
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net

Regresja nieliniowa

Post autor: klimas98765 »

Dobrać typ funkcji: \(\displaystyle{ y=a+b \cdot x}\), \(\displaystyle{ y=a \cdot x ^{b}}\), \(\displaystyle{ y=a \cdot e ^{b-x}}\),\(\displaystyle{ y=a+b \cdot lnx}\), \(\displaystyle{ y=a+ \frac{b}{x}}\),\(\displaystyle{ y=a+b \cdot x ^{2}}\), \(\displaystyle{ y=a+b \cdot x ^{3}}\), \(\displaystyle{ y=a \cdot x+b \cdot x ^{2}}\), \(\displaystyle{ y=a \cdot x+b \cdot x ^{3}}\), oraz obliczyć stałe a,b, MNK i sporządzić wykres.

Dane:
\(\displaystyle{ x _{1} =1}\), \(\displaystyle{ x _{2} =2}\), \(\displaystyle{ x _{3} =3}\)
\(\displaystyle{ y _{1} =2}\), \(\displaystyle{ y _{2}=12}\), \(\displaystyle{ y _{3} =42}\)
ODPOWIEDZ