Metoda największych kwadratów

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
szalona całka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 21 sty 2008, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: AGH

Metoda największych kwadratów

Post autor: szalona całka »

proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania

pewien deterministyczny proces \(\displaystyle{ x_0,x_1,...,x_n}\) przebiega tak,że \(\displaystyle{ x_{i+1}=ax_i \ i=0,1...,n-1}\) przy czym \(\displaystyle{ a}\) jest znaną stałą. Wielkości \(\displaystyle{ x_i}\) nie mogą być obserwowane bezpośrednio, lecz ich obserwacje mają postać \(\displaystyle{ y_i=x_i+ {\epsilon}_i \ ,i=0...,n}\) gdzie \(\displaystyle{ {\epsilon}_i}\) są nieskorelowanymi błędami o jednakowej wariancji \(\displaystyle{ \sigma ^2}\). Metodą najmniejszych kwadratów wyznaczyć estymatory \(\displaystyle{ x_0,...,x_n}\). wyznaczyć również estymatory wariancji błędów \(\displaystyle{ \sigma ^2}\)

z góry bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ