Dopasowano prostą regresji

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ANaJot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 18 gru 2009, o 14:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy

Dopasowano prostą regresji

Post autor: ANaJot »

Dopasowano prostą regresji dla zmiennej KLIMA (dzienny koszt utrzymania
klimatyzacji w 100 zł. w pewnej firmie) w oparciu o zmienną objaśniającą
TEMPERATURA (średnia dzienna temperatura w st. C) na podstawie zbioru 25-ciu
par obserwacji. Otrzymano następujące wyniki:
KLIMA = 6,50 + 0,2 TEMPERATURA ,
wartości błędów standardowych estymatorów współczynników prostej regresji: SE(b0)
= 5,0, SE(b1) = 0,15, oraz R^2 = 0, 69.
(a) Jaka jest przewidywany koszt klimatyzacji w dniu o średniej temperaturze 25 st. C?
(b) Podaj procent zmienności kosztu klimatyzacji, który jest wyjaśniony przez
zaproponowany model zależności liniowej.
(c) Zakładając, że model regresji liniowej jest właściwy, odpowiedz (z uzasadnieniem),
czy na poziomie istotności 0,05 można stwierdzić, że współczynnik kierunkowy
prostej regresji jest istotny?
azupak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 sty 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z drzewa

Dopasowano prostą regresji

Post autor: azupak »

Witam,
chciałem odświeżyć temat - mam podobne zadanie do rozwiązania i zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Mógłbym prosić o jakieś wskazówki, przykłady rozwiązania?
ODPOWIEDZ