Cena 1kWh energii elektrycznej w taryfie dziennej wynosi 0,18zł a w taryfie nocnej 0,15zł wiedząc , że średnia cena 1kWh energii elektrycznej wynosi 0,16 zł oblicz ile godzin w ciągu doby trwa taryfa nocna, a ile dzienna.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu , ale nie chodzi i o sam wynik . dziękuje
statystyka- zakres podstawowy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 20:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
statystyka- zakres podstawowy
Cały dzień ma \(\displaystyle{ 24\text{h}}\).
Niech \(\displaystyle{ x}\) oznacza czas taryfy dziennej, a \(\displaystyle{ y}\) - nocnej. Korzystając z powyższej wiadomości oraz informacji o średniej ważonej, budujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=24 \\ \frac{0,18x+0,15y}{x+y}=0,16 \end{cases}}\)
Niech \(\displaystyle{ x}\) oznacza czas taryfy dziennej, a \(\displaystyle{ y}\) - nocnej. Korzystając z powyższej wiadomości oraz informacji o średniej ważonej, budujemy układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=24 \\ \frac{0,18x+0,15y}{x+y}=0,16 \end{cases}}\)