Wyznaczyć zmienną y po warunkiem x i zbadać niezależność

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kernelek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznaczyć zmienną y po warunkiem x i zbadać niezależność

Post autor: kernelek »

jest dana taka funkcja gęstośći:
\(\displaystyle{ f(x,y)=6xy(2-x-y)}\)
\(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\)
\(\displaystyle{ 0 \le y \le 1}\)

obliczyć:
\(\displaystyle{ f(x|y)}\)

zbadać niezależność:

jak to zrobić?
ODPOWIEDZ